Reklama

Fintechová mapa Česka – podzim 2021

11. 10. 2021 – | Doba čtení: 3 min

Zdroj: jorono na Pixabay

Po několika měsících přinášíme další aktualizaci přehledu českých společností, které podle nás patří do fintechové kategorie. Sledování fintechové scény není jednoduchá záležitost, ale jsme rádi, že nám s tím pomáháte, protože lepší přehled nikde jinde nenajdete :-). Tentokrát do přehledu přidáváme šest zástupců z různých oblastí a v abecedním pořadí jsou to tito: Bankerat, Dluhopisomat, Nedlužím státu, Portu Gallery, Roier a Xixoio.

Mezi fintechy v oblasti P2P investování/půjček jsme zařadili

Bankerat – jedná se o další z řady P2P fintechů. Bankerat investorům nabízí prostředí pro výběr vhodné investice – tu představuje půjčka nějaké fyzické osoby (i když se v nabídce dá najít i několik půjček pro podnikatele, ale jsou to spíš výjimky). Pokud dlužník nabídku půjčky přijme, provede se transakce a fintech následně administruje půjčku v době splácení. Bankerat nabízí jedny z nejvyšších úroků na trhu, takže se dá očekávat, že čas od času bude mít nějaká investice potíže se splácením. Ale bez rizika není výnos.

Dluhopisomat – na rozdíl od předchozího fintechu, zde jde naopak pouze o investice do firem. Technicky vlastně do firemních dluhopisů. Jak o sobě Dluhopisomat říká „jsme dluhopisové tržiště prověřených českých firem„. Od většiny běžných fintechů se tržiště odlišuje hlavně objemem jednotlivých dluhopisů – můžete zde typicky nalézt příležitosti v řádech desítek či stovek milionů korun, takže prověřování firem je to hlavní, co Dluhopisomat provádí, a do nabídky zařadí přibližně jednu poptávku z deseti.

Do kategorie osobní finance jsme zařadili

Nedlužím státu – tuto velmi specifickou službu zařazujeme do našeho přehledu, přestože se od ostatních fintechů dost liší. Nepřináší žádnou technickou inovaci, nedisturbuje trh, ale přesto je to pro běžného občana služba velmi šikovná a poskytuje řadu užitečných informací. Pomocí jednoduchého dotazníků získá uživatel přehled potenciálních dluhů (i když to asi nebudou a ani nemohou být všechny) a ke každému pak základní informaci, jak si konkrétní dluh (či naopak bezdlužnost) ověřit.

Do kategorie investičních crowdfundingů jsme přidali

Portu Gallery – je to klasický zástupce alternativního investování. Jestliže se na svém počátku služba soustředila na veterány a hudební nástroje, dnes se tam setkáte s širokou škálou investičních produktů – známky, obrazy, drahé nerosty, investiční alkohol a další. Přední odborníci v jednotlivých oborech vybírají investiční „předměty“. Investoři se pak na ně skládají formou crowdfundingu. A časem, až se naskytne příležitost výhodného prodeje, pak investoři hlasují, zda se prodej uskuteční. Zní to hezky a jednoduše. Ale samozřejmě svět alternativních investic má svá specifika.

Zdroj: steve johnson na unsplash

Roier – skupina investičních crowdfundingů je v u nás poměrně velká a Roier je další z nich. Investuje se do realit s pravidelně platícími nájemci. Nicméně tentokrát se nejedná o crowdfunding pro každého, protože má poměrně vysokou minimální investici ve výši sto tisíc korun. Za fintechem stojí poměrně zkušení manažeři a také několik renomovaných společností.

A k blockchainovým fintechům přidáváme

Xixoio – hned po Roieru tu máme další fintech, jehož jméno je poněkud komplikované na vyslovení. Xixoio je fintech, který bychom mohli zařadit hned do dvou kategorií – buď do blockchainové nebo do investiční. Nicméně rozhodli jsme se pro ten blockchain, protože tím je fintech unikátní. Fintech vydává token XIX a díky němu můžete investovat do firem. Jestli to je budoucnost firemního financování, budoucnost veškerého financování nebo slepá ulička, ze které se peníze nikdy nevrátí, to nevíme. Ale do fintechové mapy patří.

Zdroj: redakce

Fintechový přehled ve vyšší kvalitě si můžete stáhnout na tomto odkazu.

Už jsme dlouho žádný fintech neodebrali

Pokud byste se podívali na přehledy fintechů, které jsme na FinTechCowboys dělali před pěti lety, určitě byste si všimli, že řada firem či projektů z přehledu zmizela úplně. Některé se přejmenovaly a některé alespoň změnily logo (také na aktuálním přehledu jednu razantní změnu loga máme, ale to není pro nás nic zásadního… i když si to možná nové logo mallpay nemyslí 🙂

Každopádně svět fintechu je plný zvratů a klidně se může stát, že v nějakém dalším přehledu fintechy začnou ubývat. Koupí je nějaká banka, sloučí se dva konkurenční fintechy pod jeden. Nebo třeba nějaký zkrachuje. I to se stává. Řada zde uvedených společností patří mezi startupy a ty umírají dnes a denně, aby mohly po vzoru bájného fénixe vznikat další a ještě lepší.

Takže přejme si, ať se fintechům i jejich uživatelům daří, a pokud budete vědět něco, co my nevíme, napište. Rádi přehled zase za pár měsíců zaktualizujeme.

Zdroj: redakce :o)

Další doporučené články

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min
Březen 2023 na FinTechCowboys

Březen 2023 na FinTechCowboys

Velikonoce skončily a místo drahých vajíček tu tentokrát máme drahý bitcoin. Také jste si nějaký koupili? A do vlastní peněženky, nebo vám...
3. 4. 2024 – Doba čtení: 3 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora