Reklama

Potřebujeme mobilní apku pro pojištění?Aneb zelená karta v mobilu.

22. 12. 2021 – | Doba čtení: 2 min

auto
Zdroj: Sven D na unsplash.com

Dělat mobilní aplikace je v pojišťovnách takový velký trend. Vlastně nejenom v pojišťovnách. S výjimkou bank se všechny firmy potýkají s jedním společným problémem – mají drahou mobilní apku, pár klientů si ji stáhne a vůbec nikdo ji nepoužívá. Firmy pak příčinu problému hledají v uživatelích, ale ona ve skutečnosti spočívá v nabízených funkcionalitách. Banku resp. bankovnictví lidé používají často – posílají peníze, kontrolují zůstatky. Někdo každý den a někdo jednou měsíčně. Ale k čemu by měl běžný člověk každý měsíc kontrolovat pojistku? To je otázka, na kterou neexistuje rozumná odpověď.

V pojišťovně Pillow na to šli jinak. Zamysleli se nad pojištěními, která poskytují a zjistili si, jaké problémy jejich klienti mohou mít. A voilá, je tu nová funkcionalita, která se lidem může hodit. Dokonce jim může ušetřit nějaké starosti, čas a peníze.

Zákonná povinnost a pokuta

Podle zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla „při provozu vozidla na pozemní komunikaci je jeho řidič povinen mít u sebe zelenou kartu nebo doklad o hraničním pojištění a na požádání jej předložit příslušníku Policie České republiky.“ Pokud řidič není schopen zelenou kartu při silniční kontrole předložit, hrozí mu bloková pokuta na místě ve výši až 1 500 korun nebo až 3 000 korun ve správním řízení.

Do podobné situace se dostal i řidič, který byl v listopadu roku 2019 zastaven silniční kontrolou. Vytištěnou zelenou kartu u sebe neměl, ale hlídce předložil mobilní telefon s elektronickou zelenou kartou. Policie tento doklad nechtěla uznat a řidiči uložil příslušný městský úřad pokutu. Řidič se s tímto rozhodnutím nesmířil a po sérii odvolání skončil celý případ až na Ministerstvu financí ČR.

Klíčové rozhodnutí ministerstva

Prvního července tohoto roku vydalo ministerstvo závazné rozhodnutí. Konstatovalo, že zákon nijak nestanovuje formu, v jaké má být zelená karta předložena. Ve svém právním názoru přímo naspalo, že „povinnost předložit zelenou kartu podle § 17 odst. 1 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla splněna i tehdy, jestliže řidič předloží zelenou kartu v elektronické podobě na displeji mobilního telefonu.“

Důležité je zdůraznit, že stanovisko se týká pouze území Česka. Na území jiných států platí odlišné zákony a při cestě do zahraničí je vždy nutné mít s sebou papírovou zelenou kartu.

Optimální řešení? Karta v mobilní aplikaci

Zelená karta v e-mailu je samozřejmostí, dostane ji každý klient při sjednání povinného ručení, který s pojišťovnou komunikuje elektronicky. Pozor ale na dodatek ke stanovisku MFČR: stejně jako u papírové, je řidič povinen předložit elektronickou kartu bez zbytečného prodlení.

náhled na zelenou kartu v mobilu
Zdroj: Pillow

Nejrychlejší a nejjednodušší řešení nabízí v současnosti Pillow mobilní aplikace“, popisuje Martin Podávka, spoluzakladatel Pillow pojišťovny. A dodává: „na pár kliknutí se zobrazí vždy aktuální zelená karta, kterou lze libovolně zvětšit. A co je důležité: nezapomněli jsme ani na část s argumenty pro dopravní policii, pokud by rozhodnutí MFČR ještě neznali.“ Součástí aplikace je totiž i popis závazného stanoviska Ministerstva financí, které lze ihned ukázat těm policistům, kteří o správném výkladu zákona ještě neslyšeli.

Zdroj: Pillow

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
České fintechy 2024 – Q1

České fintechy 2024 – Q1

S novým rokem vám opět přinášíme aktualizaci přehledu českých fintechů a zase jedeme na pozitivní vlně, protože jejich nový počet je...
5. 3. 2024 – Doba čtení: 2 min
Únor 2024 na FintechCowboys

Únor 2024 na FintechCowboys

Další zimní měsíc s jarními teplotami je za námi, a přestože se jednalo o krátký únor, stihli jsme toho z fintechu zaznamenat víc než...
1. 3. 2024 – Doba čtení: 3 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce