Reklama

Kam s fintechem expandovat – do Polska? Do východní Asie nebo třeba Jižní Ameriky?

26. 5. 2022 – | Doba čtení: 2 min

fintech 2020
Zdroj: unsplash

Řada českých startupů a fintechů se po počátečním etablování na českém trhu dostává do prekérní situace. Chtějí růst v obratu i počtu zákazníků, ale u nás to prostě nejde. Jako další logický krok se tedy jeví Slovensko. Přesně tam se nedávno rozšířil například fintech Fondee. Ale Slovensko přece z pohledu expanze nic neřeší. V dnešní složité geopolitické situaci je dokonce umístěné špatným (východním) směrem. Ale když se to vezme kolem a kolem, tak na východě není nic špatného. Komu by se třeba nelíbilo Japonsko?

Fintechy, které mají fungující obchodní model a dobrou škálovatelnost, by měly přestat přemýšlet v kontextu středoevropského regionu a myslet o něco víc globálně. Zahájit činnost v rozvinuté východoasijské ekonomice nemusí být vůbec tak těžké. Dokonce se může stát, že taková ekonomika na expanzi může i přispět nějakou pobídkou. A pak je tu celá řada ekonomik, které se teprve rozvíjejí a naopak mají nedostatek digitálních služeb a stamiliony neobsloužených zákazníků.

V roce 2021 a také letos proběhlo ve spolupráci s Ministerstvem financí České republiky několik mezinárodních online seminářů, kde se české fintechy mohly představit a také dozvědět řadu informací ohledně fungování v Jižní Koreji, Tchaj-wanu anebo Japonsku. Schůzky proběhly za podpory a účasti České fintechové asociace a také příslušných fintechových asociací jednotlivých regionů. Z českých fintechů a startupů se účastnily například společnosti Wultra, Resistant AI a další.

Za Ministerstvo financí ČR je organizátorem sekce pro Mezinárodní vztahy a finanční trhy, odbor 36. Ředitel odboru, JUDr. Alex Ivančo, Ph.D., má zkušenosti s podporou exportu, a tak také může také fintechům poradit ohledně potenciální expanze do různých koutů světa.

Takže tu máme radu pro všechny české fintechy, které chtějí expandovat, pokračovat v expanzi nebo získávat zahraniční klienty: myslete globálně, využijte možnosti, které vám nabízí Ministerstvo financí, inspirujte se a nebojte se o tuto šanci přihlásit.

A pokud nevíte, jak je kontaktovat, můžete začít třeba emailem: inovace@mfcr.cz

Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce