Reklama

Startupová příležitost CE-Connector je v plném proudu a nabízí investici až jeden milion eur

27. 5. 2022 – | Doba čtení: 2 min

Zdroj: jeremy lapak na unsplash

Startupy, které potřebují kapitál od investorů, mohou získat investici až jeden milion eur díky výzvě CE-Connector. Ta zprostředkovává kapitál od soukromých investorů (tzv. byznys andělů) z celé střední Evropy a investici dodatečně zajistí finanční či nefinanční podporou z veřejného sektoru. Hlásit se můžou i začínající startupy. CE-Connector zároveň rozšiřuje svoji síť investorů, a proto je registrace možná také pro nováčky, kteří chtějí do startupů začít investovat. Výzva CE-Connector je otevřená do začátku června.

Řada začínajících projektů získává kapitál z různých nejistých zdrojů, jako jsou rodinné finance, finanční podpora od přátel nebo rizikový kapitál. Většinou to nestačí, proto výzva CE-Connector pomáhá propojovat nadějné startupy a investory a snaží se rozšířit model společného investování z veřejného a soukromého sektoru do zemí střední Evropy.

„Jedná se o mezinárodní program, na kterém spolupracujeme s Polskem, Chorvatskem, Maďarskem, Slovinskem, Německem. Máme v síti asi 70 investorů z 6 zemí střední Evropy a naším cílem je pomoci získat investici pro zajímavé startupy, jak od nás z ČR, tak i dalších zemí,“ říká Michal Štefan, vedoucí implementace a komunikace projektů ze společnosti DEX Innovation Centre (DEX IC), který má s podporou a akcelerací startupů desetileté zkušenosti z celé Evropy.

CE-Connector skautuje vhodné startupy, pomáhá jim se lépe prezentovat a připravit se na jednání s investory. Po získání investice pomáhá i v další fázi – obchodně se rozvíjet směrem do zemí střední Evropy. V pilotní fázi výzva CE-Connector míří na obory IT a softwarové služby, udržitelnou energetiku, dopravu, strojní inženýrství, zdravotnictví, zdraví a výživu nebo smart cities. CE-Connector pomohl v uplynulých měsících a týdnech získat investory celkem sedmi startupům z Německa, Maďarska a Slovinska. Patří mezi ně například EqualTo, Ninetailed, Tilo Tech, YourParking a další.

Možnosti pro české startupy

Do výzvy CE-Connector se již přihlásilo i 31 českých startupů. Jedním z nich je společnost Nullspaces z Liberce. Firmu založili tři experti na smíšenou realitu a strojové učení. Konkrétně firma pomáhá průmyslovým podnikům předcházet chybám ve výrobě pomocí počítačové vizualizace a analýzy big data.

„V ČR na investici ze CE-Connectoru teprve čekáme. Z minulých jednání v loňském roce se žádná z investic neuskutečnila. Zda letos některý z českých startupů získá svého investora, se ukáže v příštích týdnech,“ vysvětluje Michal Štefan z DEX IC.

Středoevropská výzva CE-Connector hledá startupy, které mají sídlo v ČR, jsou v rané fázi vývoje, hledají investici v rozmezí 75 000 až 1 000 000 eur a zabývají se zdravotnictvím, IT a telekomunikací či strojním inženýrstvím. Startupy se stále mohou registrovat zde: http://ceconnector.eu/startups

Je možné začít i investovat

Výzva CE-Connector je otevřená také investorům. Aktuálně se jako andělský investor za Českou republiku do CE-Connector přihlásilo 26 zájemců, což je nejvíce ze všech zemí.

„Investování podnikatelských andělů není pro každého, ale kdo má hluboké podnikatelské zkušenosti, zájem se o ně podělit a nějaký kapitál, který je ochoten riskovat, může o tom uvažovat. Prvním snadným krokem je spojit se s Českou asociací podnikatelských andělů a vstoupit do některého z klubů andělských investorů, například do DepoVentures, nebo zapojit se do projektu, jako je CE-Connector,“ říká Petr Skrla z Czech Business Angels Association (CBAA). Pokud byste měli zájem stát se byznys andělem, je možné se zaregistrovat zde: http://ceconnector.eu/businessangels

Setkání startupů a andělských investorů

14. června se koná virtuální workshop v rámci třetího CE-Connector Day. Virtuální setkání zástupců startupů a andělských investorů bude věnované edukaci v oblasti investic pro podnikání v rané fázi – a to pro startupy i nováčky, kteří se chtějí stát andělskými investory.

Zdroj: tisková zpráva

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce