Reklama

Ženy a investice – investují méně, déle se rozhodují a upřednostňují fondy

14. 10. 2022 – | Doba čtení: 3 min

Zdroj: LinkedIn Sales Solutions na unsplash

Průzkum GOBankingRates mezi více než 1 000 ženami ve věku od 18 do 65 let žijícími v USA jasně ukázal, že mužské a ženské investování je poněkud rozdílné, a zjistil, že více než 53 % žen aktivně neinvestuje. A to i přesto, že nejsou ženám čísla cizí, protože většina z nich spravuje domácí rozpočet. Podle odhadu odborníků bude počet investujících žen v Česku ještě menší. Jaké jsou důvody a jak to změnit?

Mužské a ženské investování

Podle studie společnosti Fidelity ženy častěji nakupují a drží akcie na dlouhou dobu, zaměřují se totiž na budoucí cíle, jako je důchod nebo spoření na vysokou školu pro děti, než na současnou výkonnost trhu. Muži se naopak častěji zapojují do aktivního obchodování, protože je zajímají okamžité výnosy. Ženy mají obvykle nižší toleranci k finančnímu riziku než muži. V mnoha případech berou ženy nižší platy než muži, a i to může být důvodem, proč se do investování tolik nehrnou. A když už se rozhodnou investovat, mají tendenci si o svých rozhodnutích udělat větší průzkum a více je zvažují.

„Čas, který věnují zkoumání svých rozhodnutí, jim spíše pomáhá podstupovat přiměřenější míru rizika – a nedělat impulzivní pohyby s penězi, které jsou vyvolány emocemi nebo krátkodobými trendy,“ říká Jana Večerková z investiční realitní crowdfundingové platformy BrikkApp.

Většina z žen se cítí být méně informovaná než muži, pokud jde o investování. Ženy, které se chtějí v této oblasti zorientovat, často uvádějí, že je odrazuje žargon a časté změny předpisů. Jejich touha po informacích se ale příliš málo promítá do činů: podle společnosti Fidelity sice 88 % žen tvrdí, že větší finanční vzdělání by zvýšilo jejich důvěru v investování, ale pouze 6 z 10 žen se skutečně obrátilo na finančního poradce.

Ženy upřednostňují fondy

Jeden z hlavních rozdílů mezi muži a ženami se promítá do povahy produktů, do nichž investují. Několik studií ukazuje, že ženy dávají přednost fondům, které se řídí zásadou „pomalu, ale jistě“, před individuálními akciemi, z definice volatilnějšími. 

Investování může být pro začátečníky náročný úkol. Rychlé vyhledávání na internetu je zahltí množstvím informací a od investování je odradí. Níže nabízíme pár cest, kterými se mohou (nejen ženy) vydat:

Podílové fondy – akciové trhy jsou notoricky známé svou volatilitou. Když vsadíte správně, znásobíte své peníze. Někdy se však i ta nejlepší sázka může zvrtnout. Celkově je to riskantní záležitost, to by vám však nemělo zabránit v tom, abyste to vyzkoušeli. Podílové fondy snižují riziko prostřednictvím diverzifikace – peníze se investují v různém poměru mezi akcie, dluhopisy a termínované vklady různých společností. Když ceny akcií rostou, vyděláváte. Když se trh koriguje, z dluhopisů a termínovaných vkladů ve vašem portfoliu získáte určité fixní výnosy.

Individuální akcie – akcie představují podíl na vlastnictví společnosti. Nabízejí největší potenciální výnos a zároveň vystavují peníze nejvyšší míře volatility. Tato varovná slova nemají za cíl vás odradit. Mají vás spíše nasměrovat k diverzifikaci, kterou poskytuje nákup akcií prostřednictvím podílových fondů, jak bylo zmíněno výše. Vzhledem k volatilitě jednotlivých akcií je dobrým pravidlem pro investory omezit držbu jednotlivých akcií na 10 % nebo méně z celkového portfolia.

Investice do nemovitostí – tradiční investování do nemovitostí zahrnuje nákup nemovitosti a její pozdější prodej se ziskem nebo vlastnictví nemovitosti a inkasování nájemného. Existuje však několik dalších, mnohem volnějších způsobů investování do nemovitostí.

Jedním z běžných způsobů je investování do nemovitostí prostřednictvím realitních investičních fondů (REIT). Jedná se o společnosti, které vlastní nemovitosti generující příjmy (např. nákupní centra, hotely, kanceláře atd.) a nabízejí pravidelné výplaty dividend. 

V posledních letech také vzrostla popularita realitních crowdfundingových platforem, které často sdružují peníze investorů a investují je do realitních projektů. Pro mnoho žen je překážkou pro získání podílu na trhu s nemovitostmi to, že nemají k dispozici velký kapitál na investování. Ale crowdfunding by mohl být vhodnou cestou ke vstupu. Odstraňuje potřebu značného kapitálu, protože lze investovat od opravdu nízkých částek. 

Jak zvýšit počet žen, které investují?

Hlavním cílem by mělo být zvyšování povědomí o investování. Ukážeme-li, jak lukrativní může investování být a jak snadné je začít, můžeme více ženám umožnit, aby se do investování pustily.

Dalším důležitým krokem je vzdělání. Pokud se ženy vzdělají v otázkách financí, budou se cítit jistější a spíše budou investovat. Je například určitě potřeba rozšířit povědomí o všech možnostech, jak své úspory zhodnocovat.

Dnes je již nespočet způsobů, díky kterým může v podstatě kdokoliv začít investovat od opravdu nízkých částek. Například uživatel BrikkAppu může přes aplikaci do nemovitosti přímo investovat, a to již od 1 000 Kč. Jde tedy o částky, které by váš rozpočet, v nejhorším případě, neměly nijak zásadně ohrozit, a tím odpadá i počáteční strach s investováním začít,“ dodává Večerková z investiční platformy do realit BrikkApp.

K tomu, aby se kdokoli stal úspěšným investorem, rozhodně nepotřebuje ekonomický titul. Stačí se jen chtít učit. Pokud se bude zájemce vzdělávat v oblasti investičních možností a strategií, může začít s větší jistotou budovat své bohatství. Proto se nebojte na této cestě kontaktovat finančního odborníka, který vám poradí. Což je mimochodem také něco, co ženy dělají mnohem častěji než muži.

Zdroj: tisková zpráva

Další doporučené články

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min
Březen 2023 na FinTechCowboys

Březen 2023 na FinTechCowboys

Velikonoce skončily a místo drahých vajíček tu tentokrát máme drahý bitcoin. Také jste si nějaký koupili? A do vlastní peněženky, nebo vám...
3. 4. 2024 – Doba čtení: 3 min
Benefitní byznys startupům nepřeje

Benefitní byznys startupům nepřeje

Benefitní byznys v Česku a na Slovensku je vysoce konkurenční prostředí. Své o tom ví i slovenský Up, který je na domácím trhu jedničkou...
2. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce