Reklama

Visa vydala ve střední a východní Evropě více než 100 milionů tokenů

17. 4. 2023 – | Doba čtení: 2 min

Zdroj: Visa

Lidé stále častěji platí bezkontaktně – ať už kartami, nebo chytrými telefony či hodinkami. To by bez tokenizovaných karet uložených v těchto zařízeních nebylo možné. Nyní se tokeny stále častěji využívají i při online platbách. Mimo jiné i proto vydala Visa Token Service (VTS) ve střední a východní Evropě více než 100 milionů tokenů (jedná se o mnohem vyšší číslo, než je počet fyzických karet Visa v tomto regionu).

Tokeny nahrazují údaje o platební kartě a mění je na neprolomitelný kód. Každý token je jedinečný, nelze jej zneužít a díky tomu jsou údaje o kartě chráněny. Tokeny se generují automaticky, například když uživatel uloží údaje o kartě do streamovací služby, internetového obchodu nebo do digitální peněženky v chytrém telefonu. Pro jednu platební kartu může být vygenerována celá řada tokenů, každý z nich má jedinečné číslo a může být použit výhradně pro aplikaci nebo zařízení, ve kterém je uložen.

Tokeny nejspíše brzy prolomí cestu ke zcela novým platebním řešením a metodám. Díky tokenizaci a dalším technologiím, jako je biometrie, může být placení automatizováno do té míry, že se pro zákazníky stane téměř nepostřehnutelným.

Tokeny v celosvětovém měřítku pomohly v prvním čtvrtletí roku 2023 u 2,4 milionu obchodníků ke zvýšení míry schválení o 3 % a snížení míry podvodů o 30 % u plateb na internetu. V prosinci 2022 rostl objem tokenizovaných transakcí ve střední a východní Evropě v meziročním srovnání čtyřikrát rychleji než všechny ostatní transakce Visa v regionu.

Tokeny jsou opomíjenými hrdiny e-commerce, výhody přitom přinášejí jak vydavatelům, acquirerům, obchodníkům, tak i spotřebitelům. Tokeny pomáhají omezit podvody na internetu, zároveň ale mohou nabídnout mnohem více. Tato technologie umožňuje rychlejší a flexibilnější způsoby placení,“ řekl Jakub Kiwior, regionální výkonný ředitel pro střední a východní Evropu ve Visa.

Výhody tokenizace

Díky tokenizaci nemusí kupující při každé návštěvě daného e-shopu uvádět údaje o své kartě, čímž je nákup rychlejší a pohodlnější. Obchodníkům zase toto řešení pomáhá snížit procento nedokončených transakcí a zvýšit loajalitu zákazníků. Díky řešením, jako je Click to Pay, navíc spotřebitelé nemusí své karty tokenizovat v každém internetovém obchodě zvlášť.  

„Tokenizace je základní technologií řešení Click to Pay, které umožňuje rychlé, jednoduché a bezpečné online platby. Zákazníci využívající tuto službu zadají informace o své kartě a dodací údaje pouze při první transakci. Od tohoto okamžiku jsou jejich citlivé údaje bezpečně uloženy, a mohou tak s Click to Pay nakupovat v jakémkoliv e-shopu, který tuto funkci umožňuje a má u pokladny ikonu Click to Pay,“ popisuje Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko.

V loňském roce byla ve střední a východní Evropě míra schválení transakcí s tokenizovanými kartami Visa vyšší než u všech ostatních transakcí Visa v regionu. To přispívá ke zvyšování tržeb obchodníků a šetření nákladů spojených s podvody. Na konci prosince 2022 překročil počet tokenů vydaných celosvětově prostřednictvím služby Visa Token Service 5,3 miliardy, což je téměř dvojnásobné meziroční zvýšení.

Zdroj: tisková zpráva

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce