Reklama

Podvodníkům navzdory. Jak udržet peníze na síti v bezpečí

1. 6. 2023 – | Doba čtení: 2 min

Zdroj: midjourney

Placení na novém e-shopu nebo třeba nečekaná nabídka výhodné investice do bitcoinů. Příležitostí ke kyberútoku není v každodenní realitě zrovna málo – ale málo přitom stačí k tomu, aby vaše data a peníze zůstaly v bezpečí. Oslovili jsme tři odborníky z různých technologických společností, kteří prozradili, jak se na internetu chovat tak, abyste mohli platit bez obav.

Důraz na bezpečnost placení je dnes na vysoké úrovni. Myslí si to i Karin Milková, obchodní ředitelka poskytovatele platebních bran fintechu TrustPay. „Bezpečí v první linii obstarává platební brána šifrováním údajů o transakcích, kdy data dokáže získat pouze ten, kdo má klíč. Celosvětově platné pro společnosti, které jakkoli zpracovávají údaje o držitelích karet a transakcích, jsou pak bezpečnostní požadavky a pravidla PCI DSS neboli Payment Card Industry Data Security Standard. Ty mají za cíl snížit riziko úniku dat držitelů karet, a tím také předcházet jejich zneužití,“ vysvětluje. Zjednodušeně řečeno jsou bezpečnostní standardy nastavené tak vysoko, že se úniku dat u prověřených prodejců není nutné bát.

Základním bezpečnostním předpokladem je tedy placení pouze na ověřených stránkách. Upozorňuje na to i Jan Hanzlík z fintechu Twisto: „Čtěte si recenze e-shopů, kde ostatní sdílí svou zákaznickou zkušenost. Náznakem důvěryhodnosti může být také širší nabídka poskytovatelů plateb či dopravy. Tito partneři si zpravidla alespoň na základní úrovni e-shopy prověřují a při špatné zpětné vazbě by s e-shopem přestali spolupracovat,“ radí manažer firmy, která vyvinula aplikaci pro chytré řešení plateb a nakupování. „Proto například nabídka známých platebních služeb bývá náznakem poctivého e-shopu. Při nákupu na tržištích nakupujte u ověřených prodejců s dobrými recenzemi, vyhýbejte se platbě převodem,“ dodává.

Zbystřete i u výhodných investic

Poměrně novým segmentem, při kterém dochází na internetu k podvodům, jsou nabídky kryptoměn a jiných populárních investic. „Pokud vám například přistane lákavá nabídka na investici nebo informace, že máte kdesi založený účet s částí bitcoinu, ignorujte ji. Takřka ve 100 % se nejedná o nic, co by pro klienta bylo výhodné. V lepším případě přeplatíte na nesmyslně vysokých poplatcích. V tom horším případě se jedná o vyložený podvod a o peníze přijdete,“ apeluje na bezpečnost investic zakladatel kryptoměnové burzy Coinmate Roman Valihrach.

A radí také, na co dalšího si dát při nabídce kryptoměnových investic pozor: „URL v prohlížeči musí vždy přesně odpovídat stránce, na kterou se přihlašujete. Nikdy si nenechávejte ‚pomoci‘ od lidí, které neznáte – téměř vždy se jedná o snahu ukrást vaše přihlašovací údaje, nebo ještě hůře rovnou celý účet,“ říká zakladatel Coinmate. Dodává také, že by uživatel neměl nikdy přistoupit na jiné než stránkou uvedené postupy platby – pokud vás někdo kontaktuje s tím, že je potřeba potvrdit vaši kreditní kartu malou platbou, a není to přímo stránka, na které je obchod prováděn, jedná se o snahu získat vaše platební údaje.

Ať už jde o investice, placení na e-shopu, nebo jiné aktivity na webu, žádná akce by neměla proběhnout pod nátlakem. Většina podvodníků se snaží vytvořit dojem, že se jedná o velmi urgentní a neodkladnou záležitost. „Dělají to proto, aby vás připravili o pár chvil k zamyšlení. Pokud pochybujete, vždy byste měli mít dostatek času obrátit se na oficiální podporu dané služby. To doporučuji udělat v každém případě. Z oficiální strany ovšem nátlak a urgenci nečekejte. Pokud něco takového vidíte, z 99 % jde o podvodníky vydávající se za společnost samotnou,“ uzavírá Valihrach.

Zdroj: tisková zpráva

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce