Reklama

Fintech scéna ČR 2020

7. 10. 2020 – | Doba čtení: 2 min

Dlouhou dobu jsme nikde nezaregistrovali aktuální a zaktualizovaný přehled českých fintechů. A tak jsme se pokusili udělat čerstvý přehled. Fintechových společností je u nás opravdu hodně (na infografice přesně 65) a navíc se situace na bitevním poli neustále mění, takže to nebyl vůbec úkol jednoduchý. A pokud se vám zdá, že je tam nějaká chyba, prosíme všechny, kdo tento obrázek uvidí či nasdílí, ať nám pošlou update.

Klikněte si pro zvětšení obrázku, fintechů je opravdu hodně 🙂

Jak jsme kategorizovali?

Členění a začlenění jednotlivých společností do správných kategorií je velmi triky, protože řada společností se nedá jednoznačně zaškatulkovat. A někdy spíš jde o způsob, jakým svůj business komunikují. Také jsme nechtěli mít desítky kategorií s několika málo hráči. Takže výsledné kategorie jsou občas kompromis několika názorů.

K některým kategoriím uvedeme drobný komentář, v závorce pak uvádíme počet fintechů:

  • Investice (3) – tato oblast pokrývá pouze tradiční investiční nástroje
  • Účetnictví, cashflow (8) – včetně v současné době hodně skloňovaného rychlejšího proplácení faktur
  • Crowdfunding (2) – tady spíše ve smyslu podpoření konkrétního projektu nákupem služby/výrobku
  • Investiční crowdfunding (6) – zde ve smyslu klasické investice, kdy zpátky dostanete nebo byste měli dostat zhodnocené peníze, je pravda, že občas je rozdíl s P2P investováním formou půjčky asi hodně zanedbatelný
  • Osobní finance, úspory (11) – tuto kategorii by možná šlo rozdělit, ale nakonec jsme ji nechali dohromady

Ostatní kategorie asi příliš velký komentář nepotřebují

  • Insurtech (4)
  • Bankovnictví (3)
  • Měnový trh (3)
  • Blockchain (5)
  • Platby (11)
  • P2P investování, půjčky (9)

Koho jsme vynechali?

Do našeho přehledu jsme nedávali čistě bankovní projekty a ani firmy, které sice fintech nesmírně ovlivňují, ale vlastně to fintechy nejsou. Mluvíme zejména o systémech pro biometrii, identitu či podepisování. U softwarehousů jsme se soustředili na společnosti, které se zaměřují na bankovní řešení. Ze stejných důvodů jsme vynechali různé firmy resp. podpůrné systémy pro umělou inteligenci, bigdata, ovládání hlasem a podobně, protože to jsou produkty, které se dají použít naprosto obecně a k fintechu žádnou těsnou vazbu nemají.

V rámci přípravy jsme prošli dostupné infografiky a přehledy fintechových společností, které jsou za poslední čtyři roky u nás k dispozici. Je pravda, že každý rok takových společností hodně vznikne, hodně zanikne a některé se transformují a přejmenují. Pokud objevíte nějakou nepřesnost, víte o firmě, která tam chybí, ozvěte se nám budeme jenom rádi!

A protože koronavirus přeje akvizicím, určitě se dřív nebo později nějaký fintech přejmenuje a rebranduje, tak pokud se takovou věc dozvíte dřív než my, opět neváhejte a napište nám třeba na našem twitteru.

A naši infografiku se nebojte nasdílet!

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora