Reklama

Digital Banking Maturity 2020. Jsou české banky digitálními šampiony?

2. 12. 2020 – | Doba čtení: 2 min

Digital Banking Maturity 2020 je rozsáhlá a informacemi nabitá studie z dílny Deloitte. Letos se v ní již počtvrté hodnotila digitální vyspělost bank napříč světem. Rozsah studie každým rokem narůstá a tento rok se zapojilo 39 zemí a rekordních 318 bank. Česká republika vložila úsilí pro zhodnocení 7 bank a se světovou konkurencí se utkala Airbank, Banka CREDITAS, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, MONETA Money bank a Raiffeisenbank. A jak obstály? 

To se dozvíte ze záznamu z panelové diskuze, kde si s námi nad výsledky povídali zástupci a digitální lídři českých bank. Link zde https://www.youtube.com/watch?v=XncZYC-xFdo&feature=youtu.be No a nebo dále v článku (ale tu panelovku doporučuji stejně zhlédnout 🙂

Musím říct, že si naše banky vedly dobře. Všechny zabodovaly v našlapané konkurenci celkem slušně. A pokud by Spořka a Raiffka spustili své digitální onboardingy o chlup dříve, dopadly by ještě lépe a celkové umístění České republiky by se vyšplhalo v žebříčku o pár míst výše.

A co všechno se v rámci maturity hodnotilo? Všechno. Tedy skoro. Začínali jsme od hledání potřebných informací na webu, založení účtu, přes seznamování se s aplikacemi, zadáváním plateb, správy produktů, nákupem služeb, investicemi, přes osobní správu financí až k online ukončení klientství. To všechno jsme lustrovali jak na webu, v internetovém bankovnictví, tak v mobilní aplikaci. Do hodnotících kritérií se dostaly i služby, které vůbec nesouvisí s bankovnictvím. Samotnou mne překvapilo, že správce hesel v mobilní aplikaci, prodej dálničních známek či parkovacích lístků nebo půjčení kola je už v některých zemích běžné. V tomto směru mají samozřejmě české banky ještě co dohánět. Otázkou samozřejmě je, jaké služby od banky očekává český zákazník a zda na by banky na lokálním trhu s podobnou nabídkou služeb uspěly.

Celkovým vítězem a nejvyšším DMB indexem, se pyšní turecká Garanti BBVA. Druhé místo drží BBVA Continental Peru. A třetí španělská BBVA. Od koho se tedy inspirovat? 🙂 Z našich nejbližších sousedů bodovala slovenská Tatra Banka, která se párkrát umístila mezi TOP 4 v rámci jednotlivých kroků customer journey nebo třeba polská ING, která se vytáhla mimo jiné díky personalizovanému poradenství pro investice a spoření. 

Prvenstvím mezi tuzemskými bankami a úctyhodným 22. místem celkově se může chlubit MONETA Money bank. Ostatních 6 bank se umístilo v horní polovině žebříčku, což je mezi konkurencí nejenom tradičních, ale i tzv. challenger bank fakt super. Samozřejmě existuje spousta oblastí, na kterých je třeba zapracovat. 

Online prodej produktů a služeb, investice nebo třeba ukončení klientství nedělá z českých bank zrovna šampiony. Až na Airbank (a to jen na webu), žádná tuzemská banka neumožňuje z banky odejít stejně snadno, jako se tam dostat. Ve světě ukončíte vztah s bankou online a super pohodlně (mimo Revolut) třeba s již zmiňovanou BBVA.

Velké diskuze jsou také ohledně osobní správy financí. Je pravda, že takovéto klasické „PFMko“ nikoho netáhne a pro banky představuje akorát obrovský náklad. Ale sofistikované finanční poradenství je něco, co digitální šampioni svým klientům poskytují. Už jsem zmínila polskou ING, ale nesmím opomenout opět – chvíle napětí – BBVA. Number 26 nebo Santander Espaňa jsou ohledně poradenství také na špici.

Pro české banky jsou vlastně závěry jednoduché. Buďte do příštího ročníku Deloitte Digital Banking Maturity jako BBVA a budete TOP 🙂

Pokud se chcete podívat na shrnutí globálních výsledků, mrkněte se zde https://www2.deloitte.com/cz/cs/pages/financial-services/articles/digital-banking-maturity-2020.html anebo mi napište, pokud by vás zajímala nějaká oblast více detailně.

Foto: Austin Distel na Unsplash.com

Další doporučené články

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min
Březen 2023 na FinTechCowboys

Březen 2023 na FinTechCowboys

Velikonoce skončily a místo drahých vajíček tu tentokrát máme drahý bitcoin. Také jste si nějaký koupili? A do vlastní peněženky, nebo vám...
3. 4. 2024 – Doba čtení: 3 min
Benefitní byznys startupům nepřeje

Benefitní byznys startupům nepřeje

Benefitní byznys v Česku a na Slovensku je vysoce konkurenční prostředí. Své o tom ví i slovenský Up, který je na domácím trhu jedničkou...
2. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Eva Bartůňková

Další články autora