Reklama

Crowdfundingová platforma finGOOD stále pomáhá českým firmám i v době finančních nejistot

1. 4. 2022 – | Doba čtení: 3 min

Zdroj: Zdroj: finGOOD

Investiční portál finGOOD je jedním z příkladů spíše konzervativního investování. V dnešní době vysoké volatility akciových trhů, stoupající inflace a rostoucí základní úrokové sazby může finGOOD představovat vhodné místo, kam uložit peníze. Pojďme si říct, jak se společnosti dařilo v roce 2021 a jaké plánuje novinky na rok 2022.

Crowdfunding v době finanční nejistoty

Jak se drží finGOOD v době velké volatility akciových trhů a nejistoty pramenící z probíhající války a sankcí, které jsou uvalovány na Rusko? Odpověděla nám tisková mluvčí Lenka Kinclová: „Co se týká současné situace, tak jsme zaznamenali určitý propad investic, ale jsme přesvědčeni, že investoři si zachovají chladnou hlavu a navrátí se jim jejich investiční apetit. Investoři nyní vyhledávají bezpečné a zajištěné investice. V tomto ohledu je velkým plusem to, že u investic již dlouhodobě razíme velmi jasnou politiku maximální ochrany investorů. Investice jsou tak zajištěny zástavou movitého a nemovitého majetku, který slouží jako bezpečnostní pojistka. Z hlediska bezpečnosti jsou investice na finGOOD poměrně konzervativní a velmi dobře zajištěné.

Zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB portálu spíše „hraje do karet“. Banky se stávají pro malé a střední podnikatele stále méně dostupnými a významnou roli v tomto ohledu hraje také rychlost. Zejména pro developerské projekty je otázka času stěžejní. FinGOOD dokáže pro takové projekty získat peníze do měsíce a k tomu poskytnout výraznou marketingovou podporu.

V loňském roce finGOOD představil nový investiční produkt v podobě Kontinuální investice. Ta je určena především větším developerským projektům, u nichž není potřeba zafinancovat celý projekt najednou, ale postupně. Investice se rozdělí na několik samostatných tranší, což má pro investory několik výhod. Investoři samotný projekt již znají a nemusí se pokaždé seznamovat s ekonomickou situací dané společnosti. K zajištění těchto projektů slouží dané nemovitosti, které se s každou další tranší zhodnocují, a tím dochází i k nárůstu zástavy.

Mobilní aplikace pro investory

V roce 2021 finGOOD představil novou mobilní Finkulačku – pomocný nástroj, který umí snadno počítat se všemi běžnými typy investic a půjček. Na konci roku na tuto aplikaci navázal a vydal novou investorskou mobilní aplikaci finGOOD. Ta zatím nepodporuje onboarding nových uživatelů, nicméně tato funkčnost bude již brzy dostupná. Jinak se dá v aplikaci spravovat vlastní portfolio investic a také je v ní možné investovat do nových příležitostí. Přínosné jsou notifikace o spuštění nových investic, jelikož se nezřídka stávalo, že se investovalo během několika hodin, takže rychlost rozhodování zde byla klíčová.

finGOOD mobilní aplikace, zdroj: finGOOD

V rámci aplikace lze nalézt kompletní smluvní dokumentaci a také vložit příslib na investovanou částku. E-mailem budete upozorněni, že došlo k naplnění plánované částky, a vyzváni k odeslání peněz. Celkově je použití aplikace přívětivé a intuitivní, a jak uvádí finGOOD, „z investování dělá tak snadnou věc, jako je nákup na e-shopu“.

Vzdělávání investorů ve finGOOD Akademii

Jak již v roce 2021 sliboval Vít Endler v našem rozhovoru, finGOOD se také pustil do zvyšování finanční gramotnosti široké veřejnosti a otevřel svou Akademii. Ta se snaží přibližovat jednoduchou a zábavnou formou základní investiční pojmy a otázky, které jsou zároveň prokládány rozhovory s odborníky z oblasti investic. Jako hosté se zde objevují tak prominentní jména jako investor Radovan Vávra, ekonom Dominik Stroukal nebo Tomáš Kučera. Začínající investoři se od těchto odborníků dozví více o kryptoměnách, fondech a akciích nebo investicích do nemovitostí. Akademie se plánuje i nadále rozšiřovat a postupně chce vybudovat znalostní bázi, ať už pro zcela začínající, nebo i zkušenější investory.

Zavedení poplatků z investic

Začátkem roku 2021 finGOOD ohlásil zavedení poplatků ve výši 9 % z výnosů z investic. Jako hlavní důvod uvádí zájem o kontinuální vylepšování a podporu růstu nabízených služeb. „Tento krok také jednoznačně povede k ještě silnějšímu postavení finGOODu na trhu. To jde ruku v ruce s neustále narůstajícím zájmem společností o investiční crowdfunding. Díky němu budeme schopni nabídnout ještě širší paletu investičních příležitostí na naší platformě. Poplatek nám také pomůže k progresivnějšímu a rychlejšímu růstu celé platformy,“ komentuje Lenka Kinclová. Poplatky vybrané za březen v objemu do 100 000 Kč budou dokonce věnovány na pomoc Ukrajině.

finGOOD poplatky na pomoc Ukrajině, zdroj: finGOOD

Plány na rok 2022

Rok 2022 se pro finGOOD nese v duchu investorských peněženek, které významně zjednoduší celou administrativu příslibů a umožní snadné reinvestování získaných výnosů. Další metou pro letošní rok je získání licence pro zahraniční expanzi, nejdříve na Slovensko a pak do dalších východoevropských zemí. Tato expanze umožní českým investorům investovat na platformě také do zahraničních projektů a naopak.

„V roce 2021 jsme dokázali vyrůst o více než 650 procent. V roce 2022 plánujeme zprostředkovat o 400 milionů podnikatelských úvěrů víc než v loňském roce, a dostat se tak přes 650 milionů ročního objemu,“ popisuje Vít Endler plány pro letošní rok.

Zdroj: finGOOD tiskové oddělení

Další doporučené články

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min
Společnost Robinhood uvádí na trh kreditní kartu

Společnost Robinhood uvádí na trh kreditní kartu

Společnost Robinhood, která se specializuje na obchodování s akciemi, pokračuje v expanzi mimo svoji původní oblast a uvádí na trh kreditní kartu s řadou...
8. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min
Březen 2023 na FinTechCowboys

Březen 2023 na FinTechCowboys

Velikonoce skončily a místo drahých vajíček tu tentokrát máme drahý bitcoin. Také jste si nějaký koupili? A do vlastní peněženky, nebo vám...
3. 4. 2024 – Doba čtení: 3 min

Julia Gorbatiuc

má dlouhodobé zkušenosti z bankovnictví, ale v poslední době dává přednost práci pro start-upy

Další články autora