Reklama

Říjen 2020 na FinTechCowboys

2. 11. 2020 – | Doba čtení: 4 min

stay home

Ať už jste pod zámkem, na zámku, v bytě nebo v jeskyni s internetem, přinášíme vám souhrn nejzajímavějších událostí, o kterých jsme v říjnu psali. A o čem jsme nepsali a přesto se o tom mluví jako o události řekněme desetiletí (tedy hned po koronaviru)? Tak samozřejmě je to Ant Group, která si jde pro peníze na burzu, a hovoří se o 35 miliardách dolarů, což by mohlo znamenat nový rekord v IPO na světě.

Fintechová scéna ČR

V září jsme investigovali českou fintechovou scénu a v říjnu pak vypublikovali aktuální přehled. Zároveň jsme dostali několik relevantních tipů, jak přehled fintechovou mapu vylepšit. A proto se v listopadu můžete těšit na ještě lepší a aktuálnější infografiku 🙂

fintech česká republika 2020

Rozhovory

Richard Kotrlík z MALL Pay – nám exklusivně poskytl sadu doporučení, jak získat od ČNB licenci pro poskytovatele plateb malého rozsahu. Ale jeho skvělé rady se mohou hodit obecně i pro jakoukoliv jinou licenci, kterou ČNB poskytuje.

Ivo Krátký z Proplat.to – tento rozhovor představuje další českou dynamicky rostoucí platformu pro faktoring. Na rozdíl od řady jiných firem je proplat.to specifické v tom, že téměř nezná dobu mimo koronavirus – a přesto rostou.

Novinky z ČR

Zalep.to – v oblasti fintechů, které se orientují na faktoring, byly krátce po sobě oznámeny dvě akvizice. KB koupila podíl ve fintechu Roger a AKCENTA CZ oznámila akvizici startupového projektu Zalep.to.

Startup World Cup & Summit 2020 – v Praze proběhl virtuální event, který se kvůli koronaviru uskutečnil až nyní. Pojďte si připomenout české účastníky soutěže.

Twisto přestalo dávat na karty CVC kód – jestli jde o bezpečnostní prvek nebo zlepšení uživatelské přívětivosti, to necháme na každém z vás. Nicméně věříme, že Twisto je taková první vlaštovka a postupně i další organizace u nás přejdou na „digitální CVC“ kód.

Zajímavosti ze světa

Slovenské payme pod záštitou SNB – pomocí payme půjde u slovenských bank vytvořit žádost o platbu a odeslat ji prostřednictvím celé řady kanálů jako jsou sociální sítě nebo třeba email.

payme.sk

Správa předplatného v Revolutu – pro fintechové služby je správa předplatného jedna z mála příležitostí, kde je konkurence zatím velmi nízká. A tak není vůbec překvapivé, že s touto oblastí začal koketovat právě Revolut. Uvidíme, jak se jejich nápad a celé řešení v budoucnu chytne.

CO2 kalkulačka od fintechu CoGo – propojíte si svůj bankovní účet se službou, která vám řekne, jak jste na tom s produkcí emisí? V ČR asi ještě ne, ale pokud na takovou apku narazíte, dejte nám vědět 🙂

Koupě šperků za Bitcoin – ve Francii vznikla další příležitost, jak provádět nákupy reálných věcí za Bitcoin, i když nedávný růst této měny opět trochu nahrává kritikům, kteří tvrdí, že ještě je příliš nestabilní na provádění běžných transakcí.

Square a QR kódy v restauracích – společnost Square umožní zákazníkům provádět objednávky jídla a pití pomocí QR kódu. Takže je to trochu jako nám dobře známé Qerko. Jenom se QR kód v tomto případě používá k objednání. Sloučit oba kroky najednou by pak mohlo znamenat do budoucna (až se restaurace třeba jednou zase otevřou) úspory s personálem a třeba i zrychlení obsluhy.

Monese navazuje partnerství s Mastercard – obě společnosti si slibují výrazné zlepšení možností pro uživatele challenger banky Monese. Tak uvidíme, jak se jim skutečně bude dařit.

Platební karty s vaším „pravým jménem“ – není vám příliš jasné, o co má jako jít? Inu, když nejste Vlasta, ale Vlasta, pak si můžete na kartu dát svoje skutečné jméno. Že by do fintechu dorazil další trend?

Proč jsou challenger banky lepší – máme tu druhý díl velmi nepravidelné série o srovnávání uživatelské zkušenosti mezi challenger a tradičními bankami. Můžete hádat, kdo vítězí? A jestli chcete i vědět proč, tak si přečtěte článek.

monese

Co si ještě přečíst?

Nejsme jediný fintechový web na světě a tak jsme si pro vás ještě připravili několik dalších tipů na prodlužující se podzimní noci 🙂

Čínský Mravenec si jde pro IPO – trochu víc detailů o plánech Ant Group, než jsme vám prozradili na úvod našeho měsíčního shrnutí.

hackprague.com – v Praze proběhl další velmi zajímavý hackathon tentokrát na téma „Nová normální banka budoucnosti“.

Voice UX – jak správně dělat voice UX jsme se podívali na našem spřáteleném blogu u Trigamy International.

Do fintechu Lemonero vstupuje KB – Lemonero je český startup, který zajišťuje financování e-shopům. Že nevíte přesně, co si pod tím představit? Od toho je tu právě tisková zpráva, kde se dozvíte více.

A to je pro tento měsíc vše, držte si klobouky, fanděte fintechu, udržujte rozestupy, myjte si ruce a sledujte nás.

Foto: od BRUNO EMMANUELLE na Unsplash

Další doporučené články

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora