Reklama

Rozhovor: INVESTOWN.cz očekává brzké spuštění

22. 9. 2020 – | Doba čtení: 7 min

investown.cz

Dnešní rozhovor je trochu speciální, protože jsme si povídali s představiteli dvou rozdílných světů, kteří se potkali u jednoho velmi nadějného projektu. Na jedné straně je Alan Pock (Vyšín), CEO startupu a fintechu INVESTOWN.cz. Na straně druhé Jiří Skopový z České spořitelny, který je manažer a spolutvůrce Seed Starteru, programu pro podporu startupů.

Alane, prosím představte sebe a INVESTOWN.cz.

Alan: V minulosti jsem pomáhal založit několik firem a postupně jsem se potkal s několika talentovanými lidmi – Filipem Sukem, Dominikem Vávrou a Vítkem Strnadem, se kterými jsme začali řešit nový koncept, který jsme si v září začali ověřovat. Hlavním impulsem pro nás byla poměrně široká poptávka po investování do bytů, ale zároveň nikdo příliš neměl prostředky takovou investici udělat úplně sám. A tak začal vznikat INVESTOWN.

Pokusili jsme se vymyslet model, který skupině lidí umožní koupit byt dohromady. A čím víc jsme se o tom bavili, tím víc lidí nás kontaktovalo, že by se také chtěli stát investory. Požádali jsme Lighthouse Ventures o počáteční investici, abychom udělali větší výzkum. Udělali jsme research a sestavili první tým, který ověřil, že by to celé mohlo fungovat.

V dalším kroku jsme hledali investora a partnera, se kterým bychom se mohli spojit, a právě v té době byl založen Seed Starter, což pro nás v té chvíli byl nejlepší match – silný finanční partner, a zároveň možnost udělat z INVESTOWN.cz stabilní dlouhodobě rostoucí společnost.

Jak se stalo, že jste skončili právě u České spořitelny?

Alan: Samozřejmě jsme na začátku oslovili víc investorů, ale pro fintech je obecně důležitá velká důvěryhodnost a stabilní zázemí. Navíc se ukázalo, že obě strany mají velmi podobnou vizi, jak firmu budovat – pomalejší, ale stabilní růst. Dále pro nás bylo velmi přínosné, že ČS nám průběžně dodávala řadu odborníků, se kterými jsme mohli nápad rozvíjet a realizovat.

Kdo má být typickým klientem – investorem?

Alan: Naše cílová skupina jsou lidi 21 až 35 let, nejčastěji ti, kdo mají naspořeno nějaké množství peněz, chtějí ho rozumně využít a zároveň se chtějí vyhnout zbytečnému riskování. Chceme přinést výrazně vyšší zhodnocení, než nabízí běžné účty. Možná to zhodnocení bude nižší než u akcií, ale určitě půjde o bezpečnější, stabilně rostoucí investici.

INVESTOWN je o investování, ale na vašem webu zatím není tolik informací, abych se jako uživatel mohl kvalifikovaně rozhodnout, že mám k Vám jít.

Alan: Primárně se soustředíme na dotestování mobilní a webové aplikace. I bez dalších informací na webu se nám každý den registruje velké množství uživatelů a díky tomu máme již nyní dostatečnou uživatelskou základnu. Další prioritou je pro nás získání licence od ČNB. Do té doby nechceme na webu uvádět detaily.

V jakém stavu je tedy projekt dnes?

Alan: Jsme ve stavu, že ladíme a dokončujeme aplikace a čekáme právě na licenci od ČNB. Do demo aplikace s testovacími daty postupně pouštíme další uživatele a sbíráme jejich připomínky a snažíme se aplikaci nadále vylepšovat.

Jak probíhá proces z pohledu investora?

Alan: Po registraci do systému si do něj pošlete peníze. Pak si vyberete konkrétní byt, do kterého chcete investovat. Byty uvidíte na mapě včetně všech důležitých informací: jestli má nájemce, jak byt vydělával v minulých měsících. Výkonnost jednotlivých investic se bude pohybovat mezi 3 až 7 procenty. Po provedení investice hned u příštího nájmu dostanete svojí poměrnou část.

To znamená, že jednotlivé byty vlastní INVESTOWN?

Alan: Ano, my je vždy nejprve koupíme, získáme pro ně prověřeného nájemce, tak aby pronájem byl, co nejstabilnější. A až potom byty nabídneme investorům.

Aktuálně nakupujeme první byty, aby byly k dispozici pro spuštění. V současné chvíli jde primárně o bytové jednotky v Praze.

Dále jednáme s několika prodejci v moravskoslezském kraji. Tyto byty ovšem mají trochu jiné parametry. Mohou vydělat o něco více, ale je zde o něco větší pravděpodobnost, že budeme muset hledat častěji nového nájemce.

A máte nějaké podmínky na své investory?

Alan: Nemáme žádné vstupní poplatky. Dá se investovat od 500 korun do 300 000 korun do jednoho bytu. Uživatel si může vybrat byt, jaký chce. My si pak bereme 10 % z nájmu. Investiční horizont je od šesti měsíců do deseti let. Na konci tohoto období pak klienta vyplatíme bez jakýchkoli poplatků. Naopak může dostat ještě bonus, který bude jiný u každého bytu. Je to další z parametrů, které investoři na začátku uvidí.

Dále budou mít investoři možnost svoji investici předčasně prodat, což je bude stát zprostředkovatelský poplatek 0,8 procenta.

investown aplikace

To byl krátký úvod do INVESTOWNu a pojďme dát také několik otázek přímo zástupci České spořitelny Jirkovi Skopovému:

Hodláte INVESTOWN nějak víc propagovat u svých klientů od začátku?

Jiří: V INVESTOWNu vidíme příležitost oslovit mladé klienty. Chceme být víc vidět v tomto segmentu a trochu jim přiblížit svět nemovitostí. Takoví klienti si mohou například přes INVESTOWN spořit na svoje vlastní budoucí bydlení. Obecně jsou nemovitosti v ČR poměrně oblíbená a relativně bezpečná investiční oblast.

Nicméně se jedná o čerstvý produkt a rádi bychom počkali, až si projde nějakou ověřovací fází a prokáže svoji životaschopnost na trhu.

A cílově se jedná o klasickou ukázku openbankingu?

Jiří: Ano, v zásadě půjde o klasického představitele openbankingu. Po prověření INVESTOWNU.CZ trhem budeme hledat optimální distribuční cesty a škálování přes Spořitelnu, například v ideálním případě v mobilním George.

Také počítáme s tím, že  by klienti České spořitelny měli mít výhodnější podmínky. Ale v tuto chvíli ještě nejsme tak daleko.

… a nyní se zase vracíme s otázkami hlavně směrem k Alanovi.

Alane, jak vnímáte svoji konkurenci v oblasti investic do nemovitostí?

Alan: Na rozdíl od konkurenčních projektů typu Upvest a Crofungo, jsme se rozhodli jít jinou cestou. Investujeme do vlastních existujících bytů, které budou dlouhodobě vynášet.

V porovnání s jinými fintechy kladete veliký důraz na mobilní aplikaci.

Alan: My jsme primárně technologická firma a očekáváme, že přes 70% přístupů bude přes mobilní telefony. Chtěli bychom, aby naši uživatelé mohli v aplikaci kdykoliv sledovat vývoj zisků z jejich zainvestovaných bytů a mohli ihned reagovat na nové nabídky. Je to právě kvůli naší mladší cílové skupině, která mobily opravdu hodně používá.

Jiří: U těchto mladých lidí bychom chtěli využít i nějaké sociální aspekty, například doporučení nového investora s určitým benefitem.

Co takzvaný autoinvest?

Alan: Z našich předběžných analýz víme, že automatické investování bude pro velkou skupinu uživatelů důležité. Bude možné nastavit automaticky reinvestovat peníze, které uživatelům budou každý měsíc přicházet. Nebude to ale přímo v MVP, ale pravděpodobně v druhé polovině příštího roku.

A jak je to s investorskými profily a rizikovostí investic?

Alan: Naše investiční příležitosti jsou velmi podobné a mají spíše dlouhodobou bezpečnou ziskovost. Takže nic jako profily nemáme. Nicméně kromě vlastního zisku z nájmu budeme ještě vyplácet bonus, který bude hodně záviset na růstu cen bytů v dané lokalitě.

Pokud vlastním byt, musí se řešit řada úkonů v souvislosti s její správou. Jakým způsobem toto řešíte?

Alan: Pro správu bytů zatím máme partnery. V budoucnosti si možná tyto věci budeme chtít řešit sami, pokud to bude efektivnější.

Jaké máte další funkcionality, kterými nalákáte nové investory?

Alan: Jednou z funkcionalit bude možnost pozvat další uživatele do aplikace a tím získat bonusy a Premium účet. Další funkcionalitou budou partnerské účty, kdy dva partneři mohou mít finančně oddělené účty s vlastními investicemi, ale společně uvidí aktuální výsledky s možností dosažení nějakého finančního cíle.

A má Česká spořitelna s projektem nějaké další plány například z pohledu expanze?

Jiří: Obecně se říká, že Česká republika je pro některé projekty malá. My si myslíme, že naopak Česká republika je dobrým místem pro prověření a odladění daného nápadu. Následně bychom měli rádi i mezinárodní ambice. Tím, že je INVESTOWN.CZ primárně budován jako technologická firma, tak by škálování tohoto typu neměl být až takový problém.

Jak je to vlastně s fungováním podobných projektů v zahraničí?

Alan: Podobné projekty fungují zejména ve Spojených státech. Tyto investiční portály většinou kombinují investování do bytů (pro generování zisků z nájmů) a investování do developerských projektů. Nicméně my jsme si řekli, že se zaměříme jen na tu první část, která je pro nás i investory bezpečnější.

Jiří: Je to tak, že přes Investown budou investoři investovat do něčeho, co již skutečně existuje, zatímco ty alternativní projekty typicky investují do něčeho, co teprve vzniká.

Alan: A důsledkem je i to, že s nižším rizikem, které naši investoři podstoupí, samozřejmě dosáhnou přiměřeného zisku od 3% do 7%. Zatímco například ty rizikovější developerské projekty mohou tuto hranici překonat například o 2%.

Zkuste popsat z pozice fintechu, jak probíhala spolupráce se Seed Starterem do dnešní doby? Co byste poradil ostatním projektům, které by třeba Českou spořitelnu chtěly oslovit?

Alan: Nejdůležitější bylo zpracovat projekt v několika rovinách – marketingové, obchodní, museli jsme udělat předběžný průzkum trhu. A především bylo nutné zpracovat důkladný business plán, který jsme pilovali tři měsíce a procházeli jsme všechny možné scénáře včetně finanční krize, lokálních kolapsů a dalších vlivů.

Když jsme měli go-to-market strategii, obchodní plán a sestavený tým, schopný myšlenku přetvořit v produkt, pak jsme dostali příležitost nápad prezentovat před boardem banky, kde jsme dostali další cenný feedback.

Jiří: k tomu, co říká Alan, bych jen doplnil, že společnost, která do takového projektu investuje, se zajímá nejenom o samotný projekt a jeho obchodní stránku, ale právě i o lidi, kteří se na něm budou podílet. Jak dlouhodobě uvažují, a jak jsou ochotní naslouchat. V případě INVESTOWNu byl tým ochotný business plán několikrát předělávat na základě našich rad a doporučení. Spousta zakladatelů si někdy myslí, že ví všechno nejlíp a nedisponuje správnou sebereflexí, a pak se s nimi může těžko spolupracovat. V případě INVESTOWN.cz to fungovalo velmi dobře.

Alan: Určitě bych chtěl zdůraznit, že finální produkt, který jsme sestavili s lidmi z České spořitelny je výrazně kvalitnější, než naše původní myšlenka.

Jak je vlastně velký váš tým?

Alan: V core týmu je sedm lidí na full time a celkově se na projektu podílí 23 lidí. Na straně banky jsou pak lidé, kteří jsou s námi v denním kontaktu, a řada dalších s námi spolupracuje na dílčích úkolech.

A co vliv koronaviru na váš projekt?

Alan: Koronavirus nám paradoxně pomohl k většímu klidu na vývoj projektu, protože se nám na trhu podařilo sehnat kvalitní lidi, kteří na náš projekt měli možná více času, než by měli za normálních okolností. Nicméně samozřejmě se může stát, že náš nájemce třeba kvůli koronaviru nečekaně ztratí práci a pak to budeme muset řešit.

Jiří: Je také pravděpodobné, že důsledky koronakrize ještě více zvýší poptávku po nájemním bydlení.

Alan: A také se může stát, že v roce 2021 dojde k poklesu cen nemovitostí, ale to jsou predikce, které se nemusí vyplnit.

Děkuji Alanovi Pockovi (Vyšínovi) z Investownu i Jiřímu Skopovému ze Seed Starteru České spořitelny za rozhovor a přeji, aby se brzy podařilo získat od ČNB potřebnou licenci a projekt se mohl přepnout do produkční fáze.

zleva: Alan Pock (Vyšín), Jiří Skopový, Filip Suk

Profil Jiří Skopový

Jirka je zkušený manažer se znalostmi v oblasti ekonomiky a obchodu. Stál u zrodu dvou startupů. V prvním případě šlo o malou „garážovou“ IT firmu, která se rozrostla až na 14 poboček v ČR a na Slovensku a kromě prodeje PC se soustředila na velkoobchod s HW/SW. Druhý startup se primárně soustředí na cloudové, business inteligence a IT služby pro firemní klienty. Předtím pracoval 12 let ve společnosti Konica Minolta, kde budoval tým zaměřený na konzultační služby a postupně prošel vedoucími pozicemi a rozvojovými projekty jak v ČR, tak v CEE. Mezinárodní zkušenosti rovněž sbíral v Singapuru, kde se 3 roky věnoval ICT a sales transformation, nebo ve společnosti Bisnode, která se zaměřuje na datové produkty a analytiku. 

Profil Alan Pock (Vyšín)

Alan vybudoval druhý největší finanční server na hypotéky v ČR s objemem poptávek přes miliardu korun měsíčně, který poté úspěšně prodal. Posledních 5 let byl CEO v technologickém projektu Gettick, do kterého investovaly tři fondy, a který je nyní ve fázi prodeje. Aktivně funguje jako mentor pro nadějné technologické startupy s definováním jejich business modelu a následnou přípravou pro získání investorů. Hodnota těchto firem letos překročila 240 milionů korun.  Během současné krize se angažoval jako mentor v programu Hack the crisis.

Další doporučené články

Alan Pock – jak škálovat podle Investownu

Alan Pock – jak škálovat podle Investownu

Když se podíváme na první rozhovor, který jsme před několika lety dělali se začínajícím startupem Investown, zjistíme, že reálně se...
7. 2. 2024 – Doba čtení: 2 min
Halving podle 2Bminer – rozhovor

Halving podle 2Bminer – rozhovor

Nezadržitelně se blíží další bitcoin halving, a proto jsme se spojili s těmi nejpovolanějšími a zjišťovali, jaký podle nich nastane další vývoj. Za...
25. 1. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora