Reklama

Prosinec 2021 na FintechCowboys

4. 1. 2022 – | Doba čtení: 2 min

prosinec
Zdroj: redakce

Fintechový svět si v roce 2021 dal na konci roku poklidné sváteční období, nenastala žádná revoluce. Bitcoin netrhal žádné rekordy – někdo by řekl, že si dokonce drobně pohoršil. Ale i tak jsme pro vás v prosinci našli několik novinek a témat, které byste neměli propásnout, a proto vám je shrneme v dnešním přehledu.

Fintech v ČR

CO2 a udržitelnost ve fintechu – v roce 2021 jsme celkem s velkou nadějí očekávali, že banky a fintechy obecně se vrhnou na udržitelnost, ale zatím je to spíše jedno velké zklamání. Tak věřme, že to v roce ’22 bude lepší.

Mallpay a Qerko – na české scéně se objevilo nové fintechové partnerství, které umožní spojit svět placení v restauracích se světem BNPL.

Přihlašování mobilem frčí – většina bank v Česku přešla na přihlašování pomocí mobilních klíčů, a přestože šlo o vynucenou změnu, klienti ji akceptovali překvapivě dobře a snadno.

Jaké trendy vidí v Tatum, Pillow a Twistu? – zástupci tří významných českých fintechů nám odpověděli, jak se podle nich bude vyvíjet jejich fintechová doména.

Fintech ve světě (a na Slovensku)

Fondee míří do Bratislavy – Fondee otevřelo základnu v Bratislavě a pomalu, ale jistě pokračuje v expanzi a získávání nových investorů.

Slovenský fintech DingoDot – DingoDot je fintech, který částečně působí na Slovensku a částečně má celoevropské ambice, pomáhá v oblasti správy účtenek a obecně chytré práci s výdaji ve firmách.

Revolut vstupuje do oblasti POS – Revolut stále zkouší hledat nové a nové cesty, kam expandovat a jednou z nich je propojení světa POS, bankovních služeb a gastronomie. Ideálně to vše prostřednictvím „jedné aplikace“. Jestli to je nebo není dobrý nápad, budeme bedlivě sledovat.

Klarna společně s Marqetou expandují – společnosti expandují a rozšiřují svoje partnerství o dalších 13 evropských států. České republice jsou nejblíže Polsko a Rakousko, takže už je to kousek.

Co je NFT gaming – blockchain, hraní her… a NFT již jsou u řady projektů propojené světy, přečtěte si, jak a proč k tomu došlo.

igor karimov na unsplash

Insurtech

Novinky z Pillow – aplikace od Pillow nyní uživatelům pomáhá se zelenou kartou, protože tu je (minimálně v rámci ČR) možné mít i v digitální podobě a vše je právně v pořádku. Konečně drobný krůček směrem k chytré digitalizaci.

Insurtechové trendy pro rok 2022 – v našem přehledu jsme se zaměřili na několik trendů, které pojišťovny a insurtechy neminou. AI, IoT, RPA a další jsou zkratky, které mluví za vše 🙂 A můžeme slíbit, že v lednu se určitě ještě podíváme i na trendy v klasickém fintechu, protože trendy jsou na přelomu roku vždycky „trendy“.

Visa spustila kryptoporadenské služby – Visa oznámila spuštění celosvětové poradenské služby Crypto Advisory Practice, jejímž cílem je pomoci klientům a partnerům pokročit na jejich vlastní cestě ke kryptoměnám.

2021 konec a zvonec… 2022 jede

A to je, přátelé a příznivci fintechu, pro rok 2021 vše, co jsme si přichystali. V letošním roce budeme pokračovat ve sledování primárně české fintechové scény. Již v lednu rozšíříme naší fintechovou mapu o další projekty. Stovka je na spadnutí. A tak vůbec.

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora