Reklama

Fintech průzkum díl 5 – produkty

12. 2. 2020 – | Doba čtení: 3 min

V dnešním, předposledním díle našeho exkluzivního seriálu s fintechem v hlavní roli se zaměříme na fintech z pohledu tří produktových oblastí – investic, pojištění a půjček.

Zjišťovali jsme, jak se naši respondenti staví k investování. Je velmi překvapivé, že i přes nadprůměrné příjmy našich respondentů se 40% z nich investicím spíše vyhýbá.

59% Investuju pravidelně
22% Neinvestuju
19% Investoval jsme jednorázově

U lidí, kteří vůbec neinvestují, jsme se dále ptali na hlavní důvody „neinvestování“. Ten hlavní se samozřejmě dal trochu předpokládat – pokud lidem nezbývají peníze, tak není příliš z čeho investovat. Mezi ostatními důvody nebyla již žádná velká shoda a řada z vás ani přesný důvod neuvedla. Takže jediný důvod, který lze vypíchnout zmiňoval minimální úroky „bankovních investičních“ produktů/služeb – ale vzhledem k aktuální situaci na trhu úrokových sazeb věříme, že se situace v nejbližších týdnech trochu zlepší.

44% Na investování mi nezbývají peníze
33% Investování je rizikové
22% Jiné důvody

Naopak respondenti, co investují nám prozradili, jakými způsoby se snaží své prostředky zhodnotit. Objevilo se poměrně dost dalších odpovědí, ale většinou byly v rámci průzkumu unikátní, což nás trochu překvapilo, protože třeba investice do nemovitostí jsou docela trendy záležitost.

64% Spořicí účet
44% Investiční fondy mé banky
41% Investuji na burze
37% Nakupuji kryptoměny
34% Investuji do nemovitostí
28% Investuji do P2P produktů
8% Termínovaný účet
6% Dávám si peníze pod polštář

Grafické zobrazení části o investicích:

V další části průzkumu jsme se zaměřili na pojištění, přičemž nejprve jsme se ptali, jak se vlastně k pojištění stavíte? Přibližně dvě třetiny z vás má nějaké základní pojištění, čtvrtina má pak dle svého názoru pojištěné úplně všechno :-).

64% O riziku vím a mám základní pojištění
26% Jsem opatrný a mám pojištěné úplně všechno
10% Nejsem pojištěný

Skupiny, co se pojišťuje, jsme se pak zeptali, o jaká konkrétní pojištění se jedná. Pomyslným vítězem této kategorie je cestovní pojištění. Další pořadí si můžete přečíst níže, protože k tomu asi není třeba něco extra dodávat. Až budeme náš průzkum opakovat, určitě se zeptáme i na nějaká modernější typy pojištění, která dnes fintechový trh nabízí (či bude v budoucnosti nabízet) – ve FinTechCowboys jsme přesvědčeni, že se v oblasti insurtechu ještě dočkáme ve světě i v ČR nových, zajímavých produktů.

A pokud by vás zajímala, jaká všechna pojištění jsou na trhu, můžete se podívat například na yespojisteni.cz – uvidíte, že existují i velmi specifická pojištění, která pro někoho můžou být velmi užitečná.

89% Cestovní pojištění
83% Zdravotní pojištění
73% Pojištění domácnosti
64% Pojištění vozu
62% Pojištění odpovědnosti
62% Životní pojištění
51% Úrazové pojištění

V následující otázce jsme se vrhli na oblast půjček – to je pro některé lidi citlivé téma, a tak jsme se museli první otázkou zeptat, jestli máte nějakou půjčku? Větší polovina nemá, ale z naší zkušenosti víme, že ne úplně všichni se shodnou na definici půjčky. Mám půjčku, když jsem zrovna kompletně splatil kreditku? Ale znovu opakujeme – v našem průzkumu výsledky předkládáme bez zkreslení, takže toto jsou zjištěná čísla:

53% Nemá aktuálně žádnou půjčku
47% Má aktuálně alespoň jednu půjčku

Ten, kdo půjčku má, odpovídal na dvě navazující otázky. První z nich zjišťovala, jaká půjčka to je? Vítězem této otázky se stala hypotéka. Asi protože bydlení je základ a typicky se splácí celý život, někdy i déle :-(.

76% Hypotéka
45% Kreditní karta
31% Spotřebitelský úvěr
12% Leasing

A ta druhá otázka pak zjišťovala, kdo půjčku poskytl. Opět se našla otázka se 100% volbou – všichni, kteří si půjčili, se obrátili na (svojí) banku! Vlastní fintech je na 10% – jestli je to hodně nebo málo nevíme, ale určitě je vidíme prostor toto číslo v příštích letech navýšit.

100% Od tradiční banky
10% Od fintechové společnosti
7% Od příbuzného/známého
5% P2P

Milí přátelé fintechu a kvalitního čtení, jsme na konci pátého dílu našeho výzkumu a příští týden půjdeme do finále. A protože správné finále musí mít šťávu a grády, tak se můžete těšit na opravdové fintechové lahůdky – PSD2, openbanking a kryptoměny.

Čtěte nás, pište nám, sdílejte nás!

První díl průzkumu – demografie
Druhý díl průzkumu – bankovnictví
Třetí díl průzkumu – placení
Čtvrtý díl průzkumu – fintech

Grafické zobrazení výsledků dnešní části:

Sponzorovaný odkaz: yespojisteni.cz 

Foto od Fabian Blank na Unsplash

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora