Reklama

Prosinec 2022 na FinTechCowboys

3. 1. 2023 – | Doba čtení: 3 min

Zdroj: kipras streimikis na unsplash

Skončil nám rok plný překvapení, z pohledu fintechu asi hlavně těch negativních – investicím se příliš nedařilo, kryptosvět si prošel pěknou kocovinou, oblast BNPL také tak trochu narazila do zdi. Fintechy bojovaly a nadále bojují se zvýšenými náklady, zatímco banky, aniž by se musely příliš snažit, generují nebývalé zisky. A nad udržitelností si z velkých hráčů ve fintechu nikdo ani nepovzdechl. Pojďme si připomenout, jaké novinky jsme pro vás v prosinci zaznamenali.

Hlavní témata – blockchain 4x jinak

FTX aféra otřásla kryptosvětem – ano, kritici nesmyslných kryptoměn a tokenů se radují, ale fakticky se mýlí – stále existuje smysluplné využití blockchainu, jen to možná chce něco užitečnějšího než tlupu vysmátých opic.

Jak DeFi demokratizují poskytování finančních služeb – před pár lety se říkalo, že banky jsou ohrožené fintechem, a nyní tyto dvě skupiny vesele spolupracují. V podobné pozici je teď vůči bankám DeFi.

Právní aspekty budování DAO – aby DAO mohlo fungovat nejen v digitálním světě, ale i v tom reálném, potřebuje kolem sebe vybudovat určitou legální obálku. Jak taková obálka může vypadat, se dozvíte v našem článku.

Blockchain v insurtechu – o blockchainu se mluví hlavně ve spojitosti s finančními transakcemi, ale také v insurtechu můžeme najít celou řadu hodnotných případů užití.

arthur mazi na unsplash-com

Novinky ze světa i z domova

Dluhopisomat se představuje – položili jsme několik dotazů zástupci Dluhopisomatu, abyste si mohli udělat představu, jak vlastně funguje.

Penzijní fondy musí reagovat na uhlíkovou neutralitu – nejenom pojišťovny či banky postupně odchází od projektů, které mají nepříznivý dopad na životní prostředí, ale i penzijní fondy musí přehodnotit svoje investiční strategie.

Pledge 2025 – akce britských fintechů, která má za cíl pomáhat občanům postiženým vysokou inflací. Dočkáme se něčeho podobného u nás?

Santander přináší finanční zdravotní prohlídku – banka klientům nabízí aplikaci, která jim pomůže prověřit finanční zdraví a doporučí, jak snížit výdaje na domácnost.

Santander zavedl omezení pro platby do krypta – stejná banka, ale tentokrát jiná oblast. Santander limituje převody prostředků na účty spojené s kryptoměnovými společnostmi. Je to ochrana klientů, nebo jejich omezování?

Revolut expanduje a přináší další novinky – možná o Revolutu poslední dobou tolik nepíšeme, ale challenger banka stále pokračuje v celosvětové expanzi.

Deutsche Bank rozšiřuje využití AI – umělá inteligence je bezesporu trendem posledních let a její využití téměř nemá hranice. Tedy, dokud nepřijde opravdu drsná regulace.

V-Sharp Venture Studio investovalo do Tapline – německý fintech Tapline se specializuje na financování IT firem a projektů. Jedná se o unikátní zaměření, které určitě má smysl a potenciál.

Společnosti webu 3 na COP27 – nedávno oznámila vznik Klimatická platforma Etherea neboli ECP, jejíž misí je pomoc projektům, které by se měly podílet na zmírnění emisí skleníkových plynů a přinést pozitivní environmentální a sociální vývoj.

new york
pixabay

2022 skončil, na co se můžete těšit v roce 2023

A co dodat na závěr? Nadále pro vás monitorujeme českou fintechovou scénu a již brzy přineseme aktualizaci české fintechové mapy. Spolupracujeme s Českou fintechovou asociací a s každým fintechem, který se ozve 🙂

Ale svět není jen o fintechu, takže v první řadě nezapomínejme na všechny potřebné – lidi, na které doléhá vysoká inflace a životní náklady, a zejména na ty na Ukrajině! Šťastnější rok 2023!

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora