Reklama

Prosinec 2023 na FinTechCowboys

2. 1. 2024 – | Doba čtení: 2 min

prosinec
Zdroj: redakce

Uplynulý rok se nesl ve znamení regulací a ten nadcházející na tom bude podobně. Pojďme si připomenout novinky, které jsme pro vás přichystali těsně před Vánoci.

Prosincová témata

Tuito se představuje – Michal Urbánek, spoluzakladatel Tuito, nám v obsáhlém rozhovoru představil nový insurtechový trend zvaný embedded insurance: pojištění na jeden klik, pojištění v digitálním prostoru na správném místě a ve správnou chvíli. A vlastně i tak trochu pojištění do fyzických obchodů.

Co je víc? – Mastercard Fintech roku, nebo Deloitte Technology Fast 50? Odborná porota vybrala úspěšný český fintech Portu jako vítěze nové kategorie v rámci akce Banka roku, zatímco finanční reporty vystřelily FTMO minimálně mezi hvězdy evropského fintechu. A co je víc? 🙂

GenAI, OpenAI, GPT aneb všichni jsou odborníci na AI – v obsáhlém článku vám popisujeme vlastnosti generativní umělé inteligence a reálná úskalí, která přináší. Přestože toto téma řeší každá firma, jen výjimečně mají reálná očekávání, protože genAI ještě není všeho schopná kouzelná skříňka. Nebo možná naopak – právě protože to je všehoschopná kouzelná skříňka.

Midjourney

Novinky z Česka i ze světa

Jak na greenwashing – britský fintech je jeden z nejvyspělejších, a tak pro nás jednou z inspirací může být regulátor FCA, který se snaží o větší transparentnost a lepší pravidla v rámci informování o eko-aktivitách jednotlivých finančních institucí a fintechů.

Start it @ČSOB – akcelerátor od ČSOB vybral devět fintechů, kterým by rád pomohl individuální podporou a mentoringem. Mezi vybranými je i InvestBay.

Stavební spořitelny hledají nové příležitosti – stavební spořitelny se bojí ztráty oblíbenosti kvůli snižující se státní podpoře, a tak hledají nové oblasti, kde se mohou angažovat. Financování fotovoltaiky je jednou z nich.

Bitkey aneb konečně máte bitcoin pod kontrolou – poslední měsíce jde cena bitcoinu spíše nahoru, a proto se opět objevují řešení, jak vlastnictví kryptoměn dostat pod reálnou kontrolu reálných lidí. Teď už se nebavíme o tom, jak vlastnit bitcoin v Revolutu nebo u některých českých fintechů typu Štosuj nebo BitPlus. Teď už se bavíme o tom, že vám bitcoin jen tak nikdo nepřesune 🙂

AI pomáhá automatizaci – například v oblasti KYC. Asijsko-australský fintech Airwallex výrazně zlepšil proces KYC a následný onboarding nových zákazníků (e-commerce firem), a šetří tak čas i peníze.

Co je tokenizace platebních údajů – neustálý souboj platebních bran a institucí se zločineckými skupinami se dnes přesunuje do oblasti tokenů, což jsou unikátní řetězce založené na dynamických kryptografických modelech. Z čísla účtu či karty se stává token, který pro záškodníky není tak jednoduché zcizit. Ale jestli je to pro uživatele zlepšení nebo naopak další komplikace, to je jedna z mnoha otázek, na kterou asi ještě neznáme odpověď.

Další novinky z jiných webů

Portu se osamostatňuje – Portu dříve fungovalo jako interní projekt WOOD & Company, nyní se odštěpilo pod hlavičkou WOOD Retail Investments. Tak trochu jsme se těšili, že by název nové společnosti mohl být víc „portu“ 🙂

Všichni čekají na Bitcoin ETF – koupit bitcoin, či nekoupit? To je, oč tu běží. Tato otázka opět začíná hlodat spoustu investorů a tak trochu gamblerů. Ale vrabci na střechách si štěbetají, že ke schválení Bitcoin ETF by mohlo dojít už v lednu 2024.


Happy New Year 2024.

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora