Reklama

Leden 2024 na FinTechCowboys

31. 1. 2024 – | Doba čtení: 2 min

Zdroj: Pete Linforth na Pixabay

Leden 2024 se měl zapsat do historie bitcoinu, ale i když se tak nakonec stalo, výsledky jsou zatím rozpačité a žádný býčí růst se nekonal. Vlastně spíš bitcoinové ETF vedlo k drobnému poklesu ceny. Také vody českého fintechu se nesly převážně v poklidném duchu a na nějakou pořádnou investiční pecku si asi ještě musíme počkat. Zatím spíš frčí AI, takže možná by stálo za to popovídat si s AI asociací nebo napsat nefalšovaný rozhovor s ChatGPT 🙂 Pojďme si i tak připomenout klíčové zajímavosti, které jsme pro vás v lednu připravili.

Z domova

2BMiner čeká nový ATH – Jakub Hlavenka okomentoval blížící se bitcoin halving a i nadále říká, že se ještě vyplatí stát se těžařem.

Fondee, Indigo, Portu, Finax – tyto čtyři investiční fintechy (tři z ČR a jeden slovenský) porovnali na jednom nejmenovaném youtubovém kanálu. Nedozvíte se sice, který je ten nejlepší, ale možná se dozvíte, který je ten nejlepší pro vás. My samozřejmě fandíme těm českým 😊

midjourney

Ze světa

Broadridge spouští AI pro provádění obchodních transakcí – velké transakční systémy mívají na konci dne spoustu práce dokončit všechny transakce, ověřit, zda se všechny provedly, a provést vratky v případě, že se obchody neuskutečnily. Vyhledávat nejlepší možná řešení pro takové transakce má OpsGPT.

Promissa tokenizuje dlužní úpisy – BIS Innovation Hub, Švýcarská národní banka a Světová banka zahájily projekt na tokenizaci dlužních úpisů pomocí DLT. Zhruba za rok bychom mohli mít výsledky testovacího projektu.

Revolut dostal v USA pokutu – jeden ze států USA napařil Revolutu poměrně tučnou pokutu za chyby ve zpracování osobních údajů a jsme zvědaví, kolik milionů to nakonec fintech bude stát.

Visa chystá loyalty program – ale pozor nejde o ledajaký loyalty program, ale jde o apku založenou na technologiích webu 3. Bude to konečně revoluce, nebo jen další plácnutí do větru? Nevíme, ale minimálně myšlenka je to hodně inovativní.

Jaké fintechy sledovat v tomto roce – poněkud specifický výběr popisuje pět zahraničních fintechů, které jsou na trhu teprve pár měsíců a mají něco do sebe. Minimálně Fintech Futures je zařadil do svého výběru.

ECB testuje odolnost bank – to vlastně není novinka, protože skoro každé dva roky probíhají v Evropě koordinované zátěžové testy bankovního sektoru, ale tentokrát byly zaměřené na odolnost vydržet kybernetické útoky. Těžko říct, jak takový test dokáže ECB udělat. Najala si k tomu nějaké etické hackery? Nebo pár skutečných hackerů ideálně z Ruska a Číny (tam jsou totiž nejlepší), anebo banky jen vyplňují excelové dotazníky? Protože jak všichni víme, papír snese všechno.

Alchemy spolupracuje s Worldpay – nákup či prodej krypta snadno a jednoduše? Také vám přijde, že už jsme o něčem takovém psali? Snad to tentokrát bude fungující realita, protože jinak se podobné snahy dost míjí účinkem.


V příštím měsíci se určitě zase víc podíváme na novinky v českém, případně slovenském fintechu.

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce