Reklama

Březen 2023 na FinTechCowboys

3. 4. 2024 – | Doba čtení: 3 min

Zdroj: midjourney

Velikonoce skončily a místo drahých vajíček tu tentokrát máme drahý bitcoin. Také jste si nějaký koupili? A do vlastní peněženky, nebo vám portfolio drží nějaká fintechová aplikace? Ale konec otázek a raději se pojďme podívat, o čem jsme psali – primárně nám vyšel další update fintechové mapy, ale také jsme si všimli několika novinek z českého fintechu.

Kolik je v ČR fintechů?

To číslo asi nikdo neví, ale náš přehled je ale nejspíš realitě hodně blízko, rozhodně nikde lepší seznam nenajdete 🙂 Aktuálně na něm máme necelých 150 fintechů, přičemž víme, že příště budeme nějaké odstraňovat. Ale na druhou stranu na čekací listině máme asi 15 kandidátů, které aktuálně sledujeme a prověřujeme.

Na náš přehled jsme tentokrát přidali 8 fintechů – jejich představení jsme rozdělili na prvnídruhý článek, protože se nám všechny do jednoho nevešly. A konkrétně tedy šlo o BikePlan, Bitcoinmat, Creasoft, Cryptology, Fintokei, Nekrachni, Taxomat a Vyfakturuj.

Novinky z Česka

Tipsport umožňuje nákup krypta – ano, konečně se to potvrdilo – kryptoměny a sázení je skoro to samé 🙂 Nebo máte jiný názor a investujete do každého blockchainu, co jde zrovna kolem?

Estonská investiční apka Change jde do Česka – od dubna budete moci investovat do celé řady investičních prostředků – od akcií přes indexy a komodity až třeba po krypto.

Partners Banka je venku – konečně tu máme banku, která má unikátní styl. Možná je její přístup víc založený na osobním kontaktu než na online interakci (čili nový Revolut tam asi nehledejte), ale i tak stojí za pozornost, protože možná bude umět něco, co zase neumí Revolut.

Fintechová asociace obměňuje představenstvo – nově do představenstva České fintechové asociace přibyl Will Jalloul, kterého znáte nejen z fintechu Flowpay.

velikonoce

Novinky za světa

Severské země byly vždycky trochu napřed – známe to třeba z bankID, z BNPL a nyní i z ochrany hotovosti. Protože při představě, že jdete na záchod, máte vybitý telefon se svojí platební kartou a paní u okýnka odmítá vaši desetikorunu a chce online platbu… to si snad ani představovat nechcete.

Co znamená pojem kryptozima? – odpověď na tuto otázku najdete v našem článku, který sice není investiční doporučení na koupi krypta, ale na druhou stranu přináší jednu jistotu – když jedna zima končí, tak po sezóně přijde zima další.

Monzo získalo další investici – jedna z nejvíc inovativních challenger bank získala investici 430 milionů. Přestože má banka asi 9 milionů zákazníků a je zisková, peníze použije k dalšímu růstu.

MicroStrategy akumuluje bitcoiny – bitcoinové ETF prý naakumulovalo 500 000 bitcoinů, ale nejedná se o jediného nakupujícího, protože MicroStrategy si jde pro 600 milionů dolarů pro další nákupy bitcoinu.

Pár tipů na články z jiných zdrojů

Megarecenze na Partners Banku – pokud máte dostatek času a rozumíte těm největším bankovním detailům, pak doporučujeme ke čtení.

Jak to vypadá se sandboxem? – určitě víte, že mluvíme o regulatorním fintechovém pískovišti, které už skoro klepe na dveře.

Jak se budou danit kryptoměny? – přesné detaily asi ještě nezná nikdo, ale fintechové firmy budou obchody s kryptem hlásit státu, a tak už se zdanění jen tak nevyhnete.

Pěkný duben a zase někdy příště!

Další doporučené články

Velké pokuty pro velké fintechy

Velké pokuty pro velké fintechy

Když se v ČR rozdávají pokuty pro fintechy, nebo dokonce banky, většinou to bývají částky v řáku statisíců nebo jednotek milionů. V nedávné...
15. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora