Reklama

Srpen 2020 na FinTechCowboys

1. 9. 2020 – | Doba čtení: 3 min

epic games

Představte si, že vytvoříte aplikaci, která je nejúspěšnější ve svém oboru. Má 350 milionů uživatelů, ale bohužel běží na mobilních telefonech a Apple a Google chtějí 30% z vašich příjmů. Není to drzost? Je to drzost. Ale taková jsou pravidla. Status quo posledních let. Společnost Epic Games, možná největší odvážlivec poslední doby tak přišla o svůj vývojářský účet u Apple. Ale v srpnu se toho událo mnohem víc a pojďme si jednotlivé příspěvky na našem webu připomenout.

Hlavní témata

Válka bigtechů o poplatky – aneb, jak bojuje Fortnite a Facebook na jedné straně s Apple a Google na straně druhé. Ano o tomto tématu se píše hodně, ale málokdo chápe, že se to týká všech tvůrců mobilních aplikací.

Revolut aneb ztráta, které se musí konkurence bát – challenger banka Revolut je ve ztrátě, ale protože banka stále roste, tak by se tradiční banky měly stále mít na pozoru.

Jak na kybernetické vydírání – tento článek pomůže všem začínajícím kyberzločincům. Takže dejte si na ně všichni pozor!

V čem se liší Bitcoin a Ethereum – tentokrát to není článek o konkrétní kryptoměnové aplikaci, ale pokusili jsme se shrnout základní vlastnosti těchto nejvýznamnějších kryptoměn.

eko

Trocha ekologie

Allium – zelené půjčky – slyšeli jste někdy o společnosti, co se specializuje na eko-půjčky? Pokud ne, zjistěte si něco málo o společnosti Allium.

Zelené bankovnictví – Deutsche bank zkouší koncept zeleného bankovnictví a my doufáme, že se z fáze prototypování dostanou do fáze reálné aplikace.

Mastercard chce vyrábět udržitelné karty – přesněji řečeno karty z ekologicky šetrného, recyklovatelného materiálu. Ano máte pravdu, první nejsou, ale stejně tuto aktivitu chválíme.

upvest

Z domácích luhů a hájů

Upvest – o crowdfundingových investicích, rizicích a tak trochu i o koronaviru jsme si povídali s dalším českým startupem, který nám tentokrát představil jeho CEO David Musil.

Investee – pokud se chcete dozvědět víc o investování, pak je tu tento speciální kurz.

Zahraniční zpravodajství

Samsung spolupracuje s Curve – tito dva významní hráči přináší další novinku ve světě plateb kartou na mobilech.

Kompenzace za zpoždění letadla – normálně dostanete za zpoždění letadla kompenzaci až od tří hodin. Ale bulharský startup Colibra to umí už od jedné hodiny a dokonce v Bitcoinech. Tak to už je fakt inovace.

Amazon proniká do insurtechu – zatím sice jenom v Indii, ale pozor v atlasu světa je Indie od Evropy vzdálená jenom jednu stránku 🙂

BBVA zkouší bezkontaktní bankomaty – španělská BBVA chrlí jednu technologickou novinku za druhou, takže všem doporučujeme je bedlivě sledovat!

Current dává body za nákupy – možná je to něco, co byste od challenger banky nečekali, ale evidentně body slevy a slevy dělají peníze nejenom u nás, ale i v USA 🙂

Google Pay se spojuje s dalšími menšími bankami – v příštích měsících pravděpodobně uvidíme, kam až sahají ambice Google v bankovnictví.

Z telefonu platební terminál – Apple se pokouší konkurovat Square a jak se asi brzy dozvíme, podobné aktivity se chystají od jiných firem i na Android. Takže třeba konečně odzvoní tradičním terminálům, které vlastně nikdy nebyly dostatečně sexy.

Konečně hlasové bankovnictví – U.S. Bank se katapultovala mezi lídry v tzv. voicebankingu. Tak jsme zvědaví, kdo se k ní dále přidá.

A na závěr pár článků od konkurence

Voiceboti a koronavirus (towardsdatascience.com) – jedním z oborů, který zažívá boom je ovládání hlasem, vyhnout se zbytečným dotykům a automatizovat rutinní činnosti.

Mastercard a TransferWise (finextra.com) – dva giganti rozšiřují spolupráci, v článku se dokonce zmiňuje i jakási Česká republika 🙂

N26 má v USA půl milionu uživatelů (finextra.com) – za jeden rok v této krizové době to není špatný výsledek.

Přátelé fintechu a kvalitního čtení, to je pro tentokrát vše, a teď nasadit roušky a hurá do školy… ehm nebo do práce… nebo do home office.

Další doporučené články

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora