Reklama

Únor 2024 na FintechCowboys

1. 3. 2024 – | Doba čtení: 3 min

Další zimní měsíc s jarními teplotami je za námi, a přestože se jednalo o krátký únor, stihli jsme toho z fintechu zaznamenat víc než dost. Připomeňte si, o čem jsme psali – na rozdíl od ledna jsme se mnohem více zaměřili na české fintechy. Na konci přehledu vám nabídneme i několik inspirací z jiných webů, které byste rozhodně neměli přehlédnout.

Rozhovory

Co je to ESOP a k čemu slouží? – na to jsme se ptali Michala Šmídy, známé tváře českého fintechu. Přečtěte si, jaké jsou jeho zkušenosti, jak se zavádí ESOP ve světě a proč ho chtít, či nechtít. Protože o to tu běží.

Jak se měnil a rozšiřoval Investown – o tom jsme si popovídali s jeho zakladatelem Alanem Pockem, který z Investownu udělal jeden z největších fintechů v republice.

Roger je u nás už 10 let – ptali jsme se Adama Šoukala, jak se Rogerovi daří a jaké mají plány na letošní rok. Budoucnost vidí optimisticky, tak jim držíme palce!

Dstudio bcn na unsplash.com

Novinky ze světa

Pravidlo deseti sekund – Evropský parlament schválil desetisekundové pravidlo pro okamžitý převod financí. Těšíte se? Členské státy, tedy hlavně finanční organizace, by se do roka měly změně přizpůsobit.

Startup CarbonPool nově pojišťuje uhlíkové kredity – asi to není pojištění pro každého, ale proč je potřeba a k čemu slouží, se dozvíte v článku.

Banky se přesouvají ke genAI – a do cloudů. Nebo o tom minimálně dost mluví. Generetivní umělá inteligence běží zpravidla v cloudu a tak banky, která nechtějí zůstat pozadu, musí svůj vztah ke cloudům přehodnotit.

A když jsme u těch inovací: podle nedávného průzkumu považují tradiční banky za největší konkurenty, zejména v Evropě, aktuálně neobanky. Více v článku Banky proti neobankám.

Zprávy z Čech

Jak využít blockchain v různých podnicích? – na to se zaměřila akce Blockchain in Business: Bridging the Gap, která proběhla 15. února. Ukázala, jak blockchain funguje, jaké jsou jeho možnosti a limity a jak ho využívat v praxi.

InvestNight se blíží – už 6. března proběhne další ročník konference InvestNight, podívejte se, jaká témata se budou probírat a kde můžete konferenci sledovat.

Digitální účtenky se rozšiřují – do hry vstoupila i Visa a další hráči a čeká se na rozšíření digitální účtenky. Bacha, neplést s elektronickou! Více v článku 🙂

Seed Starter a jeho 9 startupů – Seed Starter již zainvestoval do devíti startupů na českém trhu. Zajímá vás, o jaké firmy jde a co dělají? Podívejte se na náš přehled.

midjourney

A trocha inspirace na závěr

Jako skoro vždy přinášíme několik tipů na zajímavé čtení odjinud, i tady se tentokrát zaměříme spíš na Českou republiku.

e15: pískoviště za 150 milionů – v jakém stavu je fintechový sandbox se dozvíte v článku z e15.

tahají fondy klienty za nos – další malý bankovní trik na klienty se jmenuje „investiční fondy“. V článku se dozvíte veřejné tajemství, že většina velkých fondů vůbec žádnou aktivní správu nedělá a poplatky, které si účtují, jsou zcela nepřiměřené.

forbes: roier kupuje nafirmy – a zde ještě jedna změna na českém fintechovém trhu. Roier kupuje Nafirmy.

To je z přestupného února 2024 vše a vzhůru na březen. Za pár dní se můžete těšit na novou verzi naší fintechové mapy.

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce