Reklama

Duben 2020 na FinTechCowboys

3. 5. 2020 – | Doba čtení: 4 min

koronavirus

Jeden virus vládne všem, jeden jim všem káže… tak by se dal charakterizovat uplynulý měsíc z pohledu médií. Pokud jste v sebelepším článku nenapsali alespoň něco málo o COVID-19, tak to nikoho nezajímalo. Ale přesto se našlo několik zajímavých a inspirativních témat, která by vám neměla uniknout. Fintech a celý digitální svět totiž řeší unikátní příležitosti. Pojďme si shrnout o čem jsme psali a tweetovali na FinTechCowboys.

Rozhovory s českými fintechy

První a poslední den v dubnu jsme publikovali dva opravdu inspirativní pohledy na české fintechové společnosti, které řeší oblast investic, ale tím jejich podobnost končí.

Fondee a Jan Hlavsa – Fondee je platforma určená pro tradiční investování do akcií a fondů. Vychází z předpokladu, že takové investování nesmí být zahalené mrakem záhad a poplatků. Naopak investování ve Fondee pojetí splňuje nejpřísnější uživatelská kritéria z pohledu jednoduchosti a transparentnosti.

Roger a Adam Šoukal – fintech, který zkracuje splatnosti, funguje primárně díky vysoké míře digitalizace v oblasti faktoringu a nejenom díky koronaviru zažívá vynikající růstové období.

Pelmel tématických článků

Přenáší se koronavirus přes bankovky? – zatím to prý prokázané nebylo, ale jakmile jednou lidé něčemu uvěří, pak je hotovosti konec. Klesá počet výběrů v bankomatech, roste množství plateb kartou. Taková je prostě (koronavirová) doba.

Uhlíková stopa technologií – většina lidí netuší, že kryptoměny založené na blockchainu jsou jedním z velkoodběratelů elektrické energie. V Číně se například staví celé vodní elektrárny, které pohání miningové továrny.

Lemonade jako budoucnost pojištění? – klasické pojišťovny se budou muset rychle změnit, jinak je převálcují disruptivní a 100% online fungující společnosti ze zahraničí. Lemonade může být takovou první vlaštovkou. V příštích měsících se tomuto tématu chceme mnohem více věnovat.

bitcoin

Svět digitálních měn

Jak to bude s Librou od Facebooku – Libra má potenciál změnit svět plateb, někdo ji přirovnává k vizionářským počinům Elona Muska, ale tento potenciál naráží na různé druhy překážek…

BABB bankovnictví a kryptopeněženka – BABB se přes Apple Store a Google Play Store dostal do většiny zemí světa a uživatelé budou moci kupovat snadno kryptoměny. V rámci Evropy pak BABB přichystal alternativní převody EUR a GBP mimo standardní bankovní sítě.

Revolut zpřístupnil obchodování s kryptoměnami – konečně nemusíte být účastníkem placeného plánu v Revolutu, abyste mohli kupovat kryptoměny. V rámci pilota dokonce za stejné ceny, později pak za mírně dražší poplatky.

Něco málo ze světa tiskových zpráv

Digitální podpisy v DoDo – společnost, která jako jiní doručovatelé nyní nabírá nové a nové zaměstnance, pro jejich nábor spustila digitalizaci. Malý krok pro jednoho kurýra, velký krok pro lidstvo.

Roger získal licenci PSD2 – Roger získal po více než dvou letech PSD2 licenci a zahajuje vývoj několika vychytávek, které ještě víc posunou jejich produkty.

google karta

FinTechCowboys týden karetních článků

V určitou chvíli se ve světě urodilo také něco trochu jiného než nově nakažení pacienti a tak jsme vydali sérii pěti článků o novinkách ve světě karet.

Debetní karta od Google – společnost Google (nebo v některých případech Alphabet) se snaží proniknout do všech aspektů našeho života a svět platebních karet není výjimkou.

Rezervní karta od Starling – challenger banka svým klientům nabídla vydání karty, která je primárně určená pro půjčení někomu, kdo vám pomůže s nákupem. OK, tenhle článek je tak trochu o koronaviru.

Curve má kartu bez natištěného čísla – čísla vytištěná na kartě se dají snadno zneužít a tak je prostě v Curve nenatisknuli. Dají se najít pouze v digitální aplikaci. Těšíme se, jestli se třeba brzy někdo k tomuto nápadu nepřidá.

Bitcoiny místo věrnostních bodů – společnost Fold se rozhodla, že uživatelům svých karet nebude dávat věrnostní body či nějaké kredity, ale prostě a jednoduše jim začne spořit BTC. Jedná se o další nápad, kterému opravdu fandíme.

Společnosti Flux a Pleo digitalizují účtenky – pro firemní použití se vám u vybraných obchodníků začnou účtenky automaticky nahrávat do aplikace/účetnictví a nebude potřeba účtenky skladovat a řešit s paní účetní 🙂

Novinky z první a druhé ruky

Placení faktur emailem – zní to divně, protože to ještě neděláme, ale ve Švédsku jsou „kluci šikovný“. Jestli se nápad skutečně rozjede, určitě se dostane i k nám. A jestli ne, tak přijdou jiné a ještě lepší vychytávky.

Co je behaviorální biometrie? – jestli jste o tomto slovním spojení ještě neslyšeli, zkuste si rozšířit obzory, protože, co je dnes tak trochu sci-fi, může být za pár let normálka.

Knižní fintechové tipy – nejen FinTechCowboys přináší kvalitní obsah, takže se místo návštěvy divadla můžete trochu ochytřit u některé z doporučených knih.

O home-office, e-learningu a e-commerce – blogový článek z webu Trigamy vám prozradí, že v rámci digitalizace není čas ztrácet čas.

A to je přátelé shrnutí dubnových článků, ale teď už můžeme směle pokračovat k lepším, méně pandemickým zítřkům!

Sledujte nás, sdílejte, přeposílejte a fintechujte.

Úvodní foto od Tonik on Unsplash

Další doporučené články

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora