Reklama

Prosinec 2020 na FinTechCowboys

5. 1. 2021 – | Doba čtení: 3 min

prosinec
Zdroj: redakce

A máme tu nový rok 2021, prý když končí na jedničku, bude lepší, než ten, co končil na nulu. Pojďme si připomenout, co se všechno stalo v prosinci, protože i přes různé lockdowny a kopec bramborového salátu se svět fintechu nezastavil. A jako obvykle bychom mohli udělit cenu za nejlepší prosincový výkon… není to překvapení, je to bitcoin a jeho nové historicky nejvyšší hodnoty 🙂

Ze světa bankovnictví

Jsou české banky digitálními šampiony? – naše redaktorka Eva se přímo podílela na prezentaci výsledků unikátního průzkumu Deloitte, a tak jsme vám mohli prozradit, která z našich bank obstála v celosvětové konkurenci nejlépe.

Octobank, neobanka z Prahy – další žhavá novinka se týkala prvních informací o rumunsko-české neobance, která by snad v prvním čtvrtletí roku 2021 měla začít poskytovat své služby.

Revolut na počítači – Revolut vydal MVP verzi svého počítačového bankovnictví, zatím je to spíš takový doplněk k mobilnímu rozhraní, ale těšíme se, jak tento doplněk budou postupně rozšiřovat.

Starling začal spolupracovat s Nutmeg – Starling banka, která nedávno oznámila break even, se rozhodla spolupracovat s investiční platformou Nutmeg. Možná to není na první pohled nijak významná zpráva, ale obě společnosti patří ke špičce ve svých oborech a toto spojení je může hodně posílit.

US Bank nabízí e-pohlednice – nevíme, jestli se inspirovali animovanými gify od Revolutu nebo někde jinde, ale v rámci transakcí můžete také poslat přáníčko či gratulaci svým známým.

Ze světa fintechů

Největší fintechové aféry roku 2020 – vybrali jsme pro vás tři příběhy, které se skutečně staly… nechybí v nich napětí, konspirace ani detektivní vyšetřování, prostě něco, co byste běžně u fintechu nečekali.

Rozhovor s Lemonero – rostoucí startup spojil své síly s Komerční bankou a popovídali jsme si s jedním z jeho zakladatelů a CEO, Honzou Laštůvkou.

Ze světa startupů

iSmlouva končí, Signi začíná – iSmlouva zažívá nebývalý růst a původní český název je potřeba upgradovat, protože společnost má mezinárodní úmysly.

Odkud budeme pracovat v příštích letech? – krátký článek od cooworkbooking.com o tom, kde všude budeme v příštích letech chodit do práce.

Jak je na tom český startupový systém? – poměrně kritický příspěvek od jednoho z předních odborníků na české startupy a investice, který vychází z prestižního startupového reportu Atomica.

Laboratoř Nadace Vodafone – nadace vyhlásila pět vítězných projektů, které bude dále podporovat.

E-commerce, insurtech a kryptosvět

Český Košík Roku – unikátní studie o stavu českého e-commerce, kterou po několika letech opět spustilo Twisto.

Insurtechoví disruptoři – v rámci konference fintechOS jsme pro vás vytipovali několik zajímavých světových insurtechů, mezi kterými se dokonce objevil i jeden český zástupce.

Crypto.com podporuje CZK – tato kryptobanka se zařadila do malého okruhu aplikací, kde můžete nakupovat bitcoin za koruny. Pojďte se podívat na naši minirecenzi.

Další nekowbojské čtení

Platební karty s biometrií frčí (finextra.com) – již několikrát jsme zaregistrovali kartu se čtečkou otisků a čekáme, kdy s něčím podobným přijde i nějaké česká banka či fintech.

Index kryptoměn (coinspeaker.com) – S&P Dow Jones přišel s informací, že v roce 2021 vznikne index vázaný na nejvýznamnější kryptoměny.

Proč by měly banky začít brát vážně kryptoměny (finextra.com) – už jste přemýšleli, proč vaše banka neumožňuje obchodovat s kryptoměnami? Neujíždí jí trochu vlak?

To je pro rok 2020 z fintechového světa vše, ještě pro Vás chystáme pár článečků, které se podívají nazpět, ale teď už hurá do nového roku. Třeba bude pozitivnější tím, že budeme víc a víc negativní (na koronavirových testech).

Foto: archiv redakce, Ulises Baga, Aidan Howe na Unsplash

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora