Reklama

Duben 2021 na FinTechCowboys

5. 5. 2021 – | Doba čtení: 3 min

Zdroj: coinbase.com

V dubnu nám vesele pokračovalo kryptoměnové šílenství, na jehož vlně se svezla i kryptoměnová směnárna Coinbase, která způsobila nezvykle divoké IPO. A v sázce bylo ohodnocení společnosti na 100 miliard dolarů. To se sice nepovedlo, ale i tak je to pěkně velká společnost. Ale i v České republice bychom našli v uplynulém měsíci řadu novinek, které vám chceme v tomto našem pravidelném přehledu připomenout.

Nová fintechová mapa ČR

Přidali jsme několik firem/projektů a udělali další kosmetické změny v jejich kategorizaci. Výsledkem je více než 80 fintechů a již nyní se nám ozvaly další čtyři, které by tam chtěly přidat. Takže za pár měsíců přehled znovu vytuníme.

fintech scena 2021/04
Česká fintech scéna duben 2021, zdroj: redakce.

Novinky z domova

NaFirmy nám poskytlo exklusivní rozhovor – nová crowdfundingová platforma se u nás poprvé představuje, takže si můžete přečíst rozhovor s Lenkou Libánskou, CEO.

Pillow přichází s novým pojištěním – po pojištění vozidel tento insurtech přichází s úrazem a nemocemi. Ale to vy určitě dávno víte, protože právě na FintechCowboys jsme o této novince věděli jako první přímo od CEO Pillow.

PetExpert jde do Belgie – insurtech zaměřený na pojištění čtyřnohých mazlíčků expanduje se svým pojištěním do zahraničí.

novinky z finGOOD – platforma finGOOD zažila poměrně úspěšný rok 2020 a na letošek si nachystala pro své investory řadu novinek, například investování z mobilu.

Spolupráce Up ČR a Advanto – z předem vyplacené zálohy na mzdu od Advanto se stává jeden z benefitů, které nabízí benefitní programy od Up Česká republika.

Spolupráce Mall a Lemonero – poměrně nový fintech Lemonero nabízí financování eshopům. A kde u nás najdete víc eshopů na jednom místě než na Mallu?

SAB Finance spouští novou fintech platformu ProStream – v názvu této novinky je vše podstatné, až na hlavní lákadlo této služby – provádění globálních převodů bez poplatků.

Záhada Octobank trvá – poněkud tajemná challenger banka Octobank publikovala další informace, které jsme podrobili důkladnému zkoumání a výsledek je stále stejný: nikdo neví, jestli to je opravdu skutečná banka nebo jenom nějaký marketingový test 🙂 Ale i tak mít u nás opravdovou challenger banku by bylo hezké… i když něco se šušká, že třeba v roce 2021…

Průzkum z Bondsteru o investování – stále více lidí investuje do P2P půjček, ale klasické produkty ještě drží svoje pozice.

Česká spořitelna investuje do Signi – obě firmy netřeba na našem webu představovat. Digitální podepisování samozřejmě čeká skvělá budoucnost.

Roger vystavil API na ověřování bonity firem – vystavit API není žádná extra novinka, ale vystavit API, které poskytuje unikátní informace a ještě k tomu zdarma, to už je věc!

Novinky ze světa

Apple opět inovuje – tentokrát nejde o nové telefony, ale o převratnou kreditní kartu určenou pro páry resp. dokonce celé rodiny. Apple s touto funkcionalitou začíná v USA, tak uvidíme, jestli něco podobného přijde i na náš kontinent.

Pockid je nová challenger banka v Německu – a čím je zajímavá? Zcela určitě orientací na mladé uživatele a udržitelným přístupem.

BBVA je asi nejinovativnější „klasická“ banka světa – a proto, když BBVA začíná šlapat do udržitelných projektů, produktů a služeb, měly by ostatní banky a fintechy zpozornět.

VISA začala podporovat USDC – pokud nevíte, co je USDC, tak se jedná o stablecoin, tedy digitální měnu vázanou na skutečný americký dolar.

Vzdělávání hrou – výjimečně jsme vypublikovali fintechovou novinku z  Asie, protože společnsot VISA přišla opravdu s unikátní vzdělávací hrou pro zlepšení finanční maturity.

Co je BlockFi – v krátkém představení se můžete dočíst, jak vypadá spořicí kryptoměnový účet a některé další kryptoměnové služby.

Další zprávy

Náš magazín nedokáže pokrýt všechna témata, o kterých se píše. Dokonce s radostí pozorujeme, že o fintechu se mluví víc a víc. Proto si pojďme připomenout nějaké další zajímavosti z jiných zdrojů:

Stripe vesele expanduje po Evropě (finextra.com) – pro tradiční banky je Stripe jedním z velkých konkurentů, a tak je vhodné sledovat, co všechno chystá.

Kdo stojí za nejlepšími fintechy (forbes.com) – pojďte si připomenout osobnosti, které stojí za fintechy jako jsou třeba Plaid, Klarna a další. Co firma, to příběh. Co příběh, to osobnost a někdy i dvě 🙂

Temná strana CDBC v Číně (europeanbusinessmagazine.com) – Čína je v současnosti hlavní ekonomika, která to myslí s digitální měnou vážně. Ale přestože je digitální měna zřejmě nevyhnutelná, přináší s sebou i jistá ne příliš demokratická rizika.

A to je přátelé konec našeho ohlédnutí za dubnovým fintechem a teď HURÁ do méně pandemických a více slunečných květnových dnů!

Foto: úvodní foto od coinbase.com

Další doporučené články

Duben 2024 na FinTechCowboys

Duben 2024 na FinTechCowboys

Ať už jste v dubnu zažili nové tropické teplotní rekordy nebo vám naopak pomrzla zahrádka, ve fintechu se toho opět událo...
2. 5. 2024 – Doba čtení: 2 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

Martin Pacholet

blockchain, UX, openbanking, BankID a wealth management, to jsou aktivity, kterým se v posledních letech intenzivně věnuje.

Další články autora