Reklama

Červen 2021 na FinTechCowboys

2. 7. 2021 – | Doba čtení: 3 min

bitcoin
Zdroj: André François McKenzie na Unsplash

Letošní červen se určitě zapíše do historie kryptoměn jako taková válečná doba. V Číně byla ze dne na den uzavřena většina krypoměnových těžařských továren a odhaduje se, že výkon čínských těžařů pro bitcoin se snížil o 90 %. A o pár dní později se ve Velké Británii zase rozhořel regulatorní útok na jednu z celosvětově největších kryptoburz Binance. Obchodování s kryptoměnami sice přímo v Británii regulované není, ale například obchodování s finančními deriváty navázanými na kryptoměny už regulované je. A v tomto případě je i zakázané. Zatímco v Číně jde primárně o kontrolu všech finančních toků, v Evropě (a USA) se víc řeší nezákonné činnosti spojené s krytoměnami jako je praní špinavých peněz nebo kybernetické útoky a následné výkupné v kryptoměnách.

Ale v červnu se stala i celá řada dalších událostí, o kterých jsme na FinTechCowboys psali. Pojďte si je nyní připomenout.

O fintechu z domova

Startup Dateio expanduje na Slovensku – Dateio roste a ve spolupráci s bankovní skupinou Erste expanduje do dalších zemí.

Rozhovor: je už BankID v plném provozu? – s Janem Blažkem ze společnosti Bankovní identita jsme si povídali o tom, co se aktuálně se službou BankID děje.

Kam Češi ukrývají peníze před inflací? – unikátní průzkum odhaluje, jak se Češi chovají ve vztahu ke klasickým, ale i méně klasickým možnostem investování.

Rozhovor: o digitalizaci, Signi a České spořitelně – ČS poměrně nedávno zainvestovala do startupu Signi, a tak jsme si popovídali se zástupci obou společností, kam tento vztah bude směřovat.

Generaci Z láká práce ve financích a účetnictví – organizace ACCA provedla průzkum mezi zástupci generace Z a dá se říct, že práce v oblasti financí – bank i fintechů je pro ně velmi lákavá.

Recenze: jaké jsou výhody a nevýhody metalické platební karty? – metalická platební karta má spoustu předností, ale také docela vážné nedostatky. V naší recenzi se dozvíte, jaké to jsou.

Rozhovor: covid zcela změnil svět benefitů a HR – šéf české společnosti Up CZ Stéphan Nicoletti nám popsal, jakým směrem se vyvíjí digitalizace firemních benefitů.

Rozhovor: firmy již nemusí implementovat multibankig. Je tu Finbricks. – nový fintech z dílny KB a KB Smart Solutions nám představila Pavla Knolová, kterou můžeme určitě považovat za jednoho z předních odborníků na PSD2 v České republice.

Rozhovor: konec fyzických účtenek ve firmách aneb o Fidoo a Komerční bance – tento rozhovor není o žádné fúzi, ale o klasickém partnerství fintech + banka. A jak to dopadlo? To se dozvíte v rozhovoru.

Twisto představuje jednorázovou virtuální kartu na splátky – jednorázové virtuální karty nejsou ve světě novinkou, ale v našich končinách je to unikátní počin.

france
Chris Karidis na Unsplash

O fintechu ze světa

Maďarská platební brána Barion obrací pozornost na český trh – konkurence v oblasti platebních bran je vysoká, ale maďarský Barion i tak vidí prostor uspět na českém trhu.

Saxo Bank povolí investorům obchodovat v bitcoinu, ethereu a litecoinu – Saxo Bank, ale i někteří další významní hráči v oblasti investic a akciových trhů postupně obracejí pozornost na produkty odvozené od kryptoměn.

Útoky na bankovní účty se týkají jednotlivců i firem – britská HSBC vytvořila speciální aplikaci, která má zvyšovat informovanost o potenciálních kybernetických hrozbách a útocích.

Stripe spouští nástroj na ověření identity – Stripe neustále zvyšuje kvalitu a bezpečnost svých služeb, a proto je tu nový nástroj na ověřování identity v případě transakcí, které jsou vyhodnoceny jako podezřelé.

Novus, VISA a Railsbank spouští udržitelnou bankovní aplikaci – většina novinek z oblasti eko trendů se týkala jednoho konkrétního udržitelného aspektu, ale nová aplikace, kterou snad tyto tři společnosti brzy vypublikují, bude řešit udržitelnost jako celek.

miminko
Katie Smith na Unsplash

O insurtechu

Práce z domova ovlivňuje zdraví zaměstnanců. A co na to pojišťovny? – nejen firmy a jejich HR musí reagovat na novou dobu, kdy řada pracovníků skoro celý rok pracovala vzdáleně. Někteří se už možná do kanceláří ani nevrátí, a tak jsou tu nové příležitosti pro nové typy pojištění.

Překladač miminkovského pláče aneb inovace v insurtechu – pro ty, které baví sci-fi vychytávky, je tu určitě krabička pojmenovaná bAlby. Přeloží vám dětský pláč 🙂

Naše témata

Bank of Things – nový trend v oblasti bankovnictví – i banky musí reagovat na rozvoj IoT, ale v bankovním kontextu se této oblasti říká Bank of Things.

Kdy se v českých bankách dočkáme udržitelných platebních karet? – v západních zemích trend moderních „udržitelných“ karet již frčí, zatímco české banky spíš vyčkávají, která bude ta první s opravdovou novinkou.

A to je pro tentokrát z FinTechCowboys vše, hurá na prázdniny. Ale nezapomeňte, že i na prázdninách a během dovolené můžete sledovat náš web!

Zdroj: globaltimes.cn, reuters.com

Další doporučené články

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

N26 spustila sdílené účty v dalších zemích

Digitální banka N26 spustila na začátku dubna funkci Sdílených účtů na nových 21 trzích. Sdílené účty umožňují zákazníkům N26 spravovat...
30. 4. 2024 – Doba čtení: < 1 min
Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Liberecká konference CryptoByte bude nabitá obsahem

Třetí ročník kryptoměnové konference CryptoByte zavítá již 4. května 2024 na půdu Technické univerzity v Liberci. Konference se v minulých ročnících zúčastnilo přes...
23. 4. 2024 – Doba čtení: 2 min

fintechcowboys

Bára, Julia, Martin a Richard. Jsme tým profesionálů, kteří prošli několika nadnárodními korporacemi. Milujeme finance, moderní technologie a sociální sítě.

Další články z redakce